X

MiPi - Medijska in Informacijska pismenost

Mobilni Geoportal AKOS prikazuje pokritost z omrežji na hišno številko natančno tudi na vašem telefonu

Ali veste, kje dobite na enem mestu vpogled v podatke: kje so mobilne bazne postaje, kakšno internetno povezavo imate doma, kakšne kakovosti je signal vašega operaterja, kjer živite, kje je najbližja postaja z dostopom za gibalno ovirane osebe, preverite lahko namere o naložbah v telekomunikacije, kje so poštni nabiralniki…

printscreen zaslona

Vse to najdete na Geoportalu AKOS. Čeravno smo tudi na portalu Mipi o Geoportalu AKOS že pisali, spomnimo, da ta na enem mestu prikazuje neverjetno veliko podatkov o omrežjih po celotni državi, pravzaprav vsako leto več: Tako je prikazana fiksna in mobilna infrastruktura elektronskih komunikacij ter pokritosti s temi omrežji in meritvami signala, gospodarska javna infrastruktura, namere o načrtovani gradnji, izražen tržni interes in identificirane bele lise za gradnjo širokopasovnih omrežij, podatki o poštnem in železniškem omrežju, rezultatih meritev kakovosti signalov, ki jih po Sloveniji izvaja Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije.

Portal ureja Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije in zdaj je razvila prilagojeno verzijo Geoportala AKOS za uporabo na pametnih mobilnih napravah. S tem je sledila številnim željam uporabnikov, pa tudi statistiki, saj je trenutno že zdaj vsak tretji dostop do Geoportala izveden preko mobilne naprave, številka teh pa se še povečuje.

 

Ob vstopu uporabnika na Geoportal AKOS sistem zazna dostop z mobilno napravo in prikaže ustrezno verzijo, naprednejšim uporabnikom pa ostaja možnost preklopa na polno verzijo tudi na mobilnih napravah in s tem dostop do vseh možnosti, ki jih omogoča portal in celotnega nabora podatkov, med drugim tudi o poštni in železniški infrastrukturi.

Še dodatno so prikazane analize pokritosti, analize povprečnih cen maloprodajnih storitev, regulatorne analize in ostalo, kar v veliki meri koristi tudi državni upravi, lokalni samoupravi in podjetjem.

Kaj prikazuje Geoportal AKOS:

  • obstoječo fiksno in mobilno infrastrukturo, kjer so prikazane tudi 5G mobilne bazne postaje in okvirna pokritost ter načrti za prihodnjo gradnjo, tudi z namerami za so-investicije,
  • druga gospodarska javna infrastruktura, predvsem z vidika so-uporabe obstoječe infrastrukture pri gradnji omrežij,
  • poštno in železniško omrežje
  • signal prizemne digitalne avdio radiodifuzije T-DAB+ ter
  • rezultate meritev kakovosti signalov, ki jih po Sloveniji izvaja agencija.

Interaktivni prostorski pregledovalniki oziroma enostavneje - spletni zemljevidi, omogočajo enostavno poizvedovanje ter pregled nad podatki zaradi grafike, ki prikazuje lokacijo posameznih elementov v prostoru, uporabniki pa tako lažje najdejo iskano.

Agencija že od leta 2019, ko je bil Geoportal AKOS javno vzpostavljen, tega razvija in posodablja in poenostavlja njegovo uporabo. Tako omogoča prebivalcem, pa tudi strokovni javnosti pregleden dostop in pregledovanje prostorskih podatkov. Tudi namen nove, mobilne verzije Geoportala AKOS je prispevati k še večji odprtosti podatkov in učinkovitosti investicij pri gradnji visokozmogljivih omrežij. Uporabniki bodo lahko zdaj neposredno na terenu poizvedovali po bližini fiksnih omrežij (npr. optike) in pokritostmi z mobilnimi signali, oziroma po dejanski legi omrežnih elementov, ali pa po pričakovanih novih gradnjah omrežij v njihovi neposredni bližini.

Kako deluje portal?

printscreen ekrana  - prikaz zemljevida na portalu AKOS 

Ob vstopu na glavno stran uporabnika pričaka ogromno okno za pregled karte (zemljevida) in iskalnik po naslovih/ občinah/ naseljih/ poštnih številkah (desno zgoraj), ter gumbi za meni (levo zgoraj), za pridobitev lokacije uporabnika (desno spodaj), kar je novost, saj mobilna različica daje možnost vklopa lokacije, ki omogoča poizvedovanje po vpisanih podatkih na podlagi dejanske lokacije uporabnika, ter za način izbiranja (desno spodaj), kjer je lahko točka izbiranja center zaslona ali pa poljubno izbran dotik zaslona s strani uporabnika.

Mobilni Geoportal AKOS prikazuje izbor podatkov, ki so na terenu najbolj uporabni in se nanašajo na obstoječo in načrtovano fiksno infrastrukturo elektronskih komunikacij, gospodarsko javno infrastrukturo z vidika možnosti souporabe in s tem zniževanja stroškov gradenj, na mobilno infrastrukturo in doseg teh omrežij in na dejanske meritve jakosti signalov in zmogljivosti fiksnih, mobilnih in radijskih omrežij.

Na zemljevidu je vsak element prikazan z določenim simbolom, pomen teh pa je mogoče razbrati iz legende.

Dodatni orodji uporabniku omogočata pridobitev lokacijskih podatkov, s klikom na globus, ter meritve razdalje med izbranimi točkami, s klikom na ravnilo. Pri tem pa je za natančnejšo meritev priporočljiv prej omenjen način izbiranja, kjer je točka izbiranja center zaslona (v tem primeru se na karti desno spodaj pojavi tudi dodatna ikona za izvedbo meritve).

printscreen ekrana

S klikom na točko na karti (simbol), okno z informacijami uporabniku prikaže vse pomembne informacije, ki so vezane na izbrano lokacijo in v okviru trenutno izbranih prostorskih slojev. V primeru izbranih in izpisanih več informacij, izbira uporabnika posamezne vrne tudi označbo na karti.

 

printscreen ekrana

Mobilne bazne postaje so na tem portalu prikazane po tehnologiji in še po operaterjih, kot je prikazano v naslednji sliki.

 printscreen ekrana-prikaz ikon 

Prikaz pokritosti je po tem izboru prikazan tako:

printscreen ekrana-prikaz pokritosti

Na področjih posameznih izvedenih meritev je mogoče preveriti tudi denimo podatke o moči referenčnih prejetih signalov, tehnologiji in podobno, zato na portalu Mipi priporočamo, da Geoportal in njegovo uporabnost raziščete sami in preverite omrežja na vašem naslovu.

printscreen ekrana

Za vse, ki prisegajo na celoten nabor podatkov in vsa orodja, ki jih namizni Geoportal AKOS ponuja že od leta 2019, pa seveda ostaja možnost uporabe polne različice tudi na mobilnih telefonih, kar je preprosto storiti s klikom na napis Geoportal AKOS zgoraj levo, to pa uporabnika preusmeri na polno različico Geoportala AKOS. V tem primeru sistem sam zazna tip naprave in uporabniku glede na tip dostopa tudi prikazuje ustrezno verzijo.

Geoportal AKOS je orodje, ki lahko prispeva k zmanjšanju stroškov izgradnje visokozmogljivih omrežij, spodbuja souporabo in skupno gradnjo. Prav tako omogoča odprtost podatkov ter zasledovanje ciljev v povezavi z višjo učinkovitostjo investicij, transparentnostjo delovanja ter proaktivno objavo in izmenjavo prostorskih informacij. Ob tem pa je pomembno še dejstvo, da tudi v mednarodnem merilu velja za primer odlične prakse zaradi informativne vrednosti, preglednosti in enostavnosti za uporabo.

Agencija je Geoportal AKOS predstavila že maja 2019 in ga stalno dopolnjuje in nadgrajuje, uporabnike pa o vseh novostih obvešča na spletni strani agencije in na portalu MiPi.


Nazaj na vse novice

Od prejemanja e-novic se lahko kadarkoli odjavite. Podrobnejša določila glede varstva osebnih podatkov ter pravic in obveznosti v tej zvezi so opredeljena v Politiki varstva osebnih podatkov, ki je dostopna na https://www.akos-rs.si/politika-varstva-osebnih-podatkov in v Politiki zasebnosti, ki je dostopna na https://www.mipi.si/politika-zasebnosti.

PUBLIKACIJE

NOVICE IZ DRUGIH VIROV

ZADNJE
OBJAVLJENO