X

O nas

Mipi je portal za promocijo medijske in informacijske pismenosti, s katerim želi Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS) širšo javnost ozaveščati o pomenu kritične in premišljene uporabe medijskih vsebin in informacijskih tehnologij. Medijska in informacijska pismenost sicer nimata enotne definicije, je pa njun pomen za sodobnega človeka in družbo tako velik, da se z njima ukvarjajo, denimo, tudi na ravni Evropske komisije in Sveta Evrope. V Sloveniji je medijska pismenost omenjena v Zakonu o avdiovizualnih medijskih storitvah (ZAvMS), ki v 14.b členu določa: »Republika Slovenija v skladu z zakonom, ki ureja medije, spodbuja medijsko pismenost, ki se nanaša na spretnosti, znanje in razumevanje, ki uporabnikom omogočajo učinkovito in varno rabo medijev ter avdiovizualnih medijskih storitev.« Pristojnost AKOS na področju medijskega opismenjevanja je določena v 11.a členu ZAvMS: »Agencija z namenom varstva končnih uporabnikov elektronskih medijev z izvajanjem projektov medijskega opismenjevanja na področjih, ki jih ureja v okviru svojih pristojnosti, prebivalce Republike Slovenije ozavešča za kompetentno in odgovorno uporabo elektronskih medijev.«

 

Z Mipijem vam želimo pomagati, da boste medije in informacijsko tehnologijo kar najbolje razumeli. Prepoznali oglas tudi, ko je ta spretno prikrit. Vedeli, zakaj se vam zdi, da je na televizijskih programih veliko več oglasov, kot je dovoljeno. Svetovali svojemu otroku, katero vsebino naj si ogleda. Pri brskanju po spletu ločili med plačanimi in običajnimi zadetki. Prepoznali novico, ki morda ni najbolj resnična, in vedeli, kako to preveriti. Razumeli, kako vam Facebook v vaši časovnici (»news feed«) ponuja vsebine, ki naj bi vas zanimale. Morda pa vas begajo storitve, kot so e-Davki? Vas skrbi, kaj se dogaja z vašimi podatki? Niste čisto prepričani, koliko vas bodo stale vaše telekomunikacijske storitve na počitnicah v tujini? In ali boste tam lahko spremljali vsebine, na katere ste naročeni doma? Se vam zdijo vaši najstniki zelo zaskrbljeni zaradi svoje podobe? Je morda lahko kriv tudi Instagram? Zakaj ob prenosih nekaterih tekem na tujih programih vidite samo črnino? Na koga se lahko obrnete, če naletite na sovražni govor? In kaj sovražni govor sploh je?

 

Tem, širše povezanih z medijsko in informacijsko pismenostjo, je ogromno, zato vam želimo z Mipijem na poljuden in prijazen način svetovati, vam dati konkretne napotke ter opozarjati na novosti, aktualne teme in kakovostne vsebine. Razumevanje medijev, njihovega delovanja ter spretno in kritično krmarjenje med vsemi informacijami, ki smo jim vsak dan izpostavljeni, so namreč ključne veščine, ki ne vplivajo samo na naša življenja, temveč tudi na demokratične procese v družbi. Prav zato je pomembno, da izkoristimo vse možnosti, ki nam jih ponujajo nove tehnologije, sprejemamo informirane odločitve, se znamo zaščititi pred škodljivimi vsebinami in vplivi, znamo pa biti tudi kreativni in odgovorni ustvarjalci sporočil.

 

Ker si želimo, da bi bil Mipi čim bolj raznolik in bogat, k sodelovanju vabimo partnerje. Verjamemo, da boste o temah, ki jih obvladate, najbolje in največ lahko povedali sami. Seveda pa smo odprti tudi za vse predloge in vprašanja. Pišite nam in potrudili se bomo poiskati odgovore.