X

Teme

Medijska pismenost

Smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih

V zadnjih letih smo priča velikemu porastu uporabe naprav z zasloni tudi med otroki in mladostniki. Kljub temu da so mnoge oblike uporabe zaslonov lahko koristne, novi vzorci in trend naraščanja časa njihove uporabe med otroki in mladostniki zahtevajo temeljit premislek glede časovnih in vsebinskih okvirov, ki še omogočajo koristno in varno uporabo za njihovo zdravje. Multidisciplinarna skupina strokovnjakov, ki se pri delu ukvarja z otroki in mladostniki, je pripravila prve nacionalne Smernice o uporabi zaslonov pri otrocih in mladostnikih. Nastale so na podlagi izsledkov raziskav in konsenza številnih strokovnjakov ter po zgledih smernic iz tujine, dokument pa je dobil široko podporo različnih strokovnih organizacij.

Več preberite na https://www.zdravniskazbornica.si/informacije-publikacije-in-analize/zasloni ali https://www.nijz.si/sl/smernice-za-uporabo-zaslonov-pri-otrocih-in-mladostnikih.

O pravilih uporabe zaslonov smo že pisali tudi na naši spletni strani: https://www.mipi.si/teme/medijska-pismenost/epidemija-covid-19-in-zasloni-starsi-ne-pozabite-na-druzinska-pravila.

Nekaj napotkov najdete tudi na https://www.mipi.si/teme/otroci-in-mediji/koliko-in-kako-gledati-televizijo-in-njej-podobne-vsebine.


Nazaj na vse novice