X

Teme

Medijska pismenost

Na voljo nova brošura o promocijskem umeščanju izdelkov

Veste, kaj pomeni, da je izdelek promocijsko umeščen v film, serijo, resničnostni šov ali video, ki ga spremljate? Veste, kako to oglaševalsko prakso prepoznati in zakaj je to sploh pomembno? Odgovore na zastavljena vprašanja in še več ponuja nova brošura o promocijskem umeščanju izdelkov, ki jo je pripravila Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije, med publikacijami pa je dostopna tudi na portalu MiPi.

Na portalu MiPi smo že večkrat pisali o promocijskem umeščanju izdelkov in storitev, oglaševalski praksi, ki je že vse od leta 2011 dovoljena oblika oglaševanja v slovenskih medijih. Gre za način oglaševanja, kjer so izdelki, storitve ali blagovne znamke vključeni v oddajo, z namenom vplivati na potrošniške navade gledalca. Ustvarjalec videa oziroma producent takšne medijske vsebine za promocijsko umestitev prejme plačilo ali drugo nadomestilo. Promocijsko umeščanje izdelkov je tako eden izmed pomembnih virov financiranja ponudnikov medijskih vsebin, kot tudi ustvarjalcev spletnih videov.

Vsaka takšna promocijska umestitev v vsebino, ki je predvajana na televiziji, pa mora biti ustrezno označena z vizualnim simbolom »P«. Simbol mora biti objavljen v zgornjem desnem ali levem kotu zaslona in viden prvih ter zadnjih trideset sekund predvajanja, prav tako mora biti objavljen po vsaki prekinitvi.

Po novem tudi obveznost označevanja sodelovanja z oglaševalci na spletu

Čeprav je še do nedavnega veljalo, da pravila, kot jih poznamo v reguliranem televizijskem svetu, ne veljajo za splet, zdaj temu ni več tako. S sprejemom številnih evropskih regulatornih svežnjev, med njimi kot najpomembnejšim Aktom o digitalnih storitvah, se na evropskem trgu pravila, ki so še do nedavnega veljala zgolj za t. i. tradicionalne medije, kot sta televizija in radio, selijo tudi na področje spleta. Tako morajo ponudniki spletnih platform po novem med drugim zagotoviti, da so vsebine, ki jih uporabniki nalagajo na njihove platforme in vsebujejo dogovore z oglaševalci, jasno označene kot oglasna sporočila oziroma vsebine, ki vsebujejo dogovor z oglaševalcem.   

 

Zakaj je pomembno vedeti, da film, oddaja ali video vsebujejo promocijsko umeščene izdelke?  

Na ta način smo gledalci oziroma uporabniki opozorjeni, da bomo ob spremljanju izbrane vsebine izpostavljeni oglaševanju. Čeprav se s promocijskim umeščanjem ne sme vplivati na uredniško odgovornost in neodvisnost medija, daje prav pojavnost promocijskega izdelka v takšni vsebini temu izdelku še posebno težo, zaradi česar je nujno potrebno, da kot gledalci vemo, da izdelek, ki je izdajatelju medija pomagal pri produkciji vsebine, tam ni slučajno, pač pa je posredi dogovor z oglaševalcem. Gledalci smo tako nagovorjeni tudi kot potrošniki in je zato prav in nujno potrebno, da to sporočilo v izbrani uredniško oblikovani vsebini – ki po svojem primarnem namenu ni namenjena oglaševanju – kot njen oglaševalski moment tudi razumemo. Kot potrošniki namreč še kako dobro vemo, kako tanka črta je med videnim izdelkom (po možnosti v vsebini, katere ogled smo izbrali sami, in torej ustreza našim preferencam, željam in potrebam) in našo željo po njegovem imetju.

Ste prepoznali kršitev pravil, navedenih v brošuri?

Prijavo lahko anonimno podate Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve RS. To najlažje storite prek elektronskega obrazca ali na načine, predvidene v brošuri.

 

Več o pravilih, ki veljajo za oglaševalsko obliko promocijskega umeščanja izdelkov, si lahko preberete v brošuri Promocijsko umeščanje izdelkov v televizijskih programih in videih na zahtevo.

MiPi najdete na spletni strani ter na spletnih platformah facebook-logo - SPOTeurope @PortalMiPi in #beri_mipi.


Nazaj na vse novice