X

Teme

Medijska pismenost

AKOS rešitve: Imate težave s sprejemom mobilnega signala? Preverite vidljivost in razdaljo z uporabniku prijaznimi orodji na Geoportalu.

Tokrat vam na portalu MiPi predstavljamo delovanje orodja za izmero razdalje in prikaz morebitnih ovir pri sprejemu mobilnega signala. To namreč omogoča Geoportal, ki ga je Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije vzpostavila že leta 2019. Tudi na MiPi smo o funkcionalnostih in uporabnostih Geoportala že večkrat pisali in jih predstavljali.

Tokrat analiziramo uporabo orodij:

- merjenja zračne razdalje, ki ga vključuje nemara vsak interaktivni spletni prostorski pregledovalnik, ki omogoča merjenje razdalje med dvema objektoma, ter

- vzdolžnega profila, ki prikazuje višinske razlike na trasi med dvema objektoma, za kar Geoportal uporablja podatke digitalnega modela višin. Orodji se nahajata v zgornjem okvirju Geoportala, kot prikazuje slika:

Poglejmo, kako lahko ti dve orodji pomagata na primeru naslednje situacije enega od uporabnikov. Ta ugotovi, da mu operater sicer zagotavlja nemoteno pokritost z mobilnim signalom, vse več težav pa se mu pojavlja pri spremljanju video vsebin visoke kakovosti na njegovem mobilnem telefonu. In ker mu je vezava pri trenutnem operaterju pravkar potekla, bo v nekaj korakih preveril, pri katerem izmed ponudnikov si lahko obeta najboljši sprejem.

1. korak: Uporabnik obišče Geoportal in vnese svoj naslov, kot je prikazano:

2. korak: Z uporabo podatkov o mobilnih omrežjih in filtri izbere trenutnega ponudnika in tehnologijo, kot prikazuje slika:

3. korak: Z uporabo kombinacije dveh orodij je odkril, da je omrežje, na katerega se trenutno povezuje, oddaljeno skoraj tri kilometre, pa tudi neposredne vidljivosti med njegovo lokacijo in lokacijo bazne postaje ni:

4. korak: Z uporabo podatkov obstoječega prostorskega sloja in filtrov lahko preveri prisotnost in signale drugih  operaterjev in ugotovi, da ima več kot en operater bazne postaje bližje. Z novo meritvijo ugotovi, da bi imel pri drugem ponudniku bazno postajo precej bližje svoji lokaciji, prav tako med bazno postajo in njegovim objektom ni vizualnih ovir:

Opisali smo zgolj en možen primer uporabe naprednih funkcionalnosti Geoportala. A še zdaleč ni edini. Ta orodja so lahko v pomoč pri pregledu različnih razdalj in vidljivosti med posameznimi točkami, kar lahko marsikomu olajšalo delo in pridobivanje tovrstnih informacij. 


Nazaj na vse novice