X

Teme

Informacijska pismenost

Nekaj nasvetov za izboljšanje zasebnosti na spletu

Čeprav se zasebnost podatkov zdi nekaj zapletenega, zaradi česar pogosto zamižimo in upamo na najboljše, obstaja nekaj korakov, s katerimi lahko omejimo škodljive posledice. Pomembno je, da tudi svoje otroke seznanite z osnovami varovanja zasebnosti na spletu.

otrok in mama za računalnikom

Številne nasvete najdete tudi na spletni strani našega partnerja Safe.si. Če vas zanima, zakaj so naši podatki tako dragoceni, preberite tudi naš prispevek o »big data« oz. velikem podatkovju.

Pri pripravi članka je bil uporabljen tudi https://www.commonsensemedia.org/blog/how-can-i-protect-my-familys-data-privacy

  1. Naj bo zasebnost družinska vrednota. Bodite izbirčni pri tem, kaj delite in s kom. Več ko objavljate, večji je vaš digitalni odtis in več podatkov lahko o vas zberejo podjetja. Preglejte nastavitve zasebnosti in svojim otrokom pomagajte omogočiti stroge nastavitve na storitvah in aplikacijah, ki jih uporabljajo. Otroci morajo razumeti, da določenih podatkov ne smejo javno deliti (npr. svojega domačega naslova), starejšim otrokom pa razložite tudi osnove podatkovne ekonomije.
  2. Otrokom pojasnite, kako delujejo podjetja, katerih poslovanje temelji na podatkih. Razložite jim, kako vam spletna podjetja sledijo in kako pridobljene podatke prodajajo drugim podjetjem za zaslužek. Otroci naj uporabljajo le aplikacije in družbena omrežja, ki so namenjena njihovi starosti, pri prijavi v aplikacijo, kot je npr. TikTok, pa naj uporabijo pravi datum rojstva, saj za zbiranje podatkov otrok veljajo strožja pravila.
  3. Omejite javnost otrokovih (in svojih) profilov. Privzete nastavitve profilov na družbenih omrežjih so pogosto javne, zato morate v nastavitvah svoj račun preklopiti v zasebni. Tudi spletne platforme (npr. Instagram) uvajajo izboljšave na tem področju, zato je še toliko bolj pomembno, da se otroci in mladoletniki vanje prijavljajo s pravimi rojstnimi datumi. Preverite tudi druge nastavitve, s katerimi lahko otroci zmanjšajo svojo vidnost, na primer prikazovanje v virih drugih ljudi; te povezave dajejo platformam namreč še več informacij o uporabnikih.
  4. Uporabljajte stroge nastavitve zasebnosti v aplikacijah in na spletnih mestih. Ko vi ali vaš otrok dobite novo napravo ali se prijavite na novo spletno mesto ali aplikacijo, skupaj preglejte in določite nastavitve zasebnosti.
  5. Preglejte politike zasebnosti. Te bi morale biti razumljive in natančne glede tega, katere podatke zbirajo, zakaj jih zbirajo in kaj počnejo z njimi. Bodite previdni pri nejasnih stavkih, kot je »občasno lahko delimo nekatere podatke«. Izberite izdelke in storitve s preglednimi politikami zasebnosti. Če jih ne razumete, je to slab znak.
  6. Ostanite skeptični. V svetu, ki temelji na podatkih, se vedno spomnite, da ste izdelek vi. Če uporabljate brezplačen ali poceni tehnološki izdelek ali storitev, bodo vaši podatki verjetno uporabljeni kot »plačilo«.
  7. Bodite previdni pri aplikacijah, ki črpajo informacije iz drugih virov in zahtevajo dostop do drugih podatkov v vaši napravi.
  8. Počistite zgodovino iskanja, saj je ta precej osebna. Če ne želite, da bi kdo videl, kaj ste iskali, izbrišite zgodovino iskanja v nastavitvah brskalnika. Če ne želite, da podjetja shranjujejo vaša iskanja, lahko uporabite način brez beleženja zgodovine. Težavi se lahko izognete tudi z uporabo brskalnika, kot je DuckDuckGo, ki ne sledi in ne shranjuje vaših podatkov.
  9. Razen če uporabljate aplikacijo za sledenje otroku, izklopite lokacijske storitve, da aplikacije ne bodo zbirale podatkov o tem, kje je vaš otrok.
  10. Otroka podučite o lažni e-pošti in besedilih, ki se zdijo, kot da so od prijatelja ali zaupanja vredne osebe. Naučite otroke, da jih izbrišejo, se nikoli ne odzivajo in vsekakor ne klikajo na povezave nikogar, ki ga ne poznajo. Teh pravil se dosledno držite tudi sami

Nazaj na vse novice