X

Teme

Informacijska pismenost

Ali veste, kaj pomeni »big data« in zakaj so naši podatki tako dragoceni?

Da spletni velikani ter številne druge spletne strani in aplikacije o nas zbirajo ogromne količine podatkov, že dolgo ni več skrivnost. Mnogi namreč ne ponujajo zgolj spletnih storitev, temveč predvsem zbirajo naše podatke in jih prodajajo oglaševalcem. Podatki, ki jih vede ali nevede posredujemo aplikacijam, storitvam, spletnim stranem in družbenim omrežjem, so za oglaševalce izjemno dragoceni. Omogočajo namreč zelo podrobno profilacijo uporabnikov ter prilagajanje oglasov in vsebin glede na naše interese in značilnosti.

Tako imenovane »big data« oz. velike zbirke podatkov ali veliko podatkovje dobimo, če svoje podatke združimo z milijoni podatkov drugih uporabnikov. Podjetja uporabljajo avtomatizirana orodja za analizo velike količine podatkov milijonov različnih uporabnikov, da prepoznajo vzorce vedenja. Tako lahko precej natančno napovejo, kaj boste storili glede na to, kaj ste vi in ​​drugi, podobni vam, storili v preteklosti. Zapleteni algoritmi omogočajo, da so posameznemu uporabniku ponujeni prav njemu prilagojeni oglasi in storitve, pa tudi vsebine, ki lahko vplivajo celo na njegove politične odločitve.

Storitve, ki so navidezno brezplačne ali poceni, pogosto plačujemo prav s svojimi podatki. Tržna vrednost teh podatkov je vedno večja, njihovo zbiranje, analiza, obdelava in prodaja pa je velikanski posel, ki je uporabnikom, katerih podatki se znajdejo na trgu, v veliki meri neznan. Uporabniki pogosto nimamo nadzora nad zbranimi podatki in nameni, za katere se ti uporabljajo, pogosto ne vemo niti, katere podatke se o nas zbira in da so med njimi tudi naši osebni podatki. Ne bo torej odveč, če se pri brskanju po spletu ter uporabi aplikacij in družbenih omrežij zavedamo, da smo v svetu, ki ga poganjajo podatki, pogosto naprodaj prav mi.

Naši podatki so veliko več kot fotografije, ki jih zavestno naložimo na Facebook ali Instagram, tviti, ki jih delimo, in osebni podatki, ki jih vnesemo pri nastavitvi profilov družbenih omrežij. Naši podatki so tudi informacije o tem, kje se nahajamo, s kom se družimo, kaj iščemo na brskalnikih, katere članke beremo, kaj kupujemo, kateri telefon imamo in tako naprej. Nemalo uporabnikov brez pomislekov sprejme vse piškotke v svojem brskalniku, saj ne želijo izgubljati časa s prebiranjem pogojev uporabe ali politik zasebnosti, v katerih je zapisano, kaj se bo zgodilo s podatki. Številne aplikacije delujejo tako, da črpajo informacije iz drugih virov, zahtevajo lahko dostop do naših fotografij in videoposnetkov ali imenika, nekatere pa zahtevajo celo več informacij, kot jih potrebujejo za izvajanje svoje storitve – tem se je pametno izogniti.

Kaj so piškotki?

Pri Informacijskem pooblaščencu pojasnjujejo, da so piškotki kratke besedilne datoteke, ki se naložijo na strojno opremo uporabnika spletne storitve in tako uporabnika »označijo«, da ga ciljna spletna stran ali aplikacija lahko »prepozna«. Nameni uporabe te tehnologije so lahko različni – od predizpolnjenih spletnih obrazcev do analize obiska spletne strani ali za namene oglaševanja različnih izdelkov ali storitev, ki je zaradi prepoznave posameznika lahko prilagojeno. V vseh primerih velja, da s tem, ko je uporabnik »označen«, to omogoča, da se mu »sledi«. Ker gre za sledenje določljivemu posamezniku, gre za obdelavo osebnih podatkov, kjer je treba spoštovati pravila varstva osebnih podatkov.

Zakonodaja za namestitev piškotkov praviloma zahteva prehodno privolitev posameznika, ki je skladna s splošnimi pravili varstva osebnih podatkov. Izjemoma v določenih primerih privolitev ni potrebna. V teh primerih je poseg v zasebnost manj invaziven. V vsakem primeru – ne glede na to ali je za namestitev piškotkov potrebna predhodna privolitev – je treba posameznika o namestitvi piškotkov oziroma pred njo jasno in razločno obvestiti z obvestilom na spletni strani.

Več informacij o varstvu osebnih podatkov lahko preberete tudi v Vodniku po varstvu osebnih podatkov za posameznike, ki ga je pripravil Informacijski pooblaščenec. Tam najdete tudi Vodič po varstvu osebnih podatkov za učitelje in starše ter brošuro, namenjeno mladim. Preberite tudi naš prispevek z nasveti za izboljšanje zasebnosti na spletu.

 

Pri pripravi članka so bili uporabljeni tudi naslednji viri:

https://www.webwise.ie/news/gdpr-digital-age-consent/

https://www.medijskapismenost.hr/big-data-sto-su-veliki-podaci/


Nazaj na vse novice