X

Teme

Varnost na internetu

Previdno z YouTube Kids aplikacijo

Od leta 2019 obstaja YouTube Kids, portal YouTube, namenjen predšolskim otrokom, ki vključuje izbrane televizijske oddaje, glasbo, izobraževalne videoposnetke in vsebino, ki jo ustvarijo uporabniki.

Osnovna ideja aplikacije je, da imajo starši nadzor nad vsebino, ki jo gledajo otroci. Obenem imajo starši tudi možnost izbrati posamezne videoposnetke, kanale in zbirke, ki jih lahko otroci spremljajo. S časovnikom pa je možno omejiti tudi čas, ki ga imajo otroci na voljo za gledanje videoposnetkov.
 

Čeprav večina vsebine, s katero se utegnejo srečati otroci, ni problematična, so nekateri uporabniki nezadovoljni s količino oglasov namenjenih otrokom. Poleg tega aplikacija vključuje kanale, namenjene neposrednemu oglaševanju izdelkov in hitre prehrane, pa tudi veliko videoposnetkov odpiranja škatel najrazličnejših igrač, kar pri otrocih vzbuja željo po stvareh, ki jih nujno ne potrebujejo.

Ker noben sistem ni popoln, se kakšen neprimeren videoposnetek kljub različnim filtrom ter povratnim informacijam uporabnikov in pregledovalcev lahko izmuzne, zato je nadzor odraslih ključen. 

Viri: https://www.commonsensemedia.org/app-reviews/youtube-kids, https://www.youtube.com/kids/


Nazaj na vse novice