X

Teme

Varnost na internetu

Previdno s pametnimi igračami

Nameravate vašemu otroku ob koncu leta pod božičnim dreveščkom pustiti pametno igračo? V tem primeru, se morate zavedati nekaterih tveganj preden se zaigra s svojo novo igračo. Pametne igrače, povezane z internetom, so revolucionarno spremenile industrijo igrač z vključitvijo kamer, mikrofonov, senzorjev in drugih večpredstavnostnih zmogljivosti za ustvarjanje bolj privlačne uporabniške izkušnje. Čeprav so pametne igrače na videz nedolžne in včasih celo poučne, v ozadju tiho zbirajo podatke, medtem ko se vaš otrok z njo igra. Tako kot vse druge pametne naprave so tudi te igrače ogrožene zaradi vdorov in zlorabe podatkov.

Če ima vaš otrok pametno igračo, je pomembno, da v celoti razumete, kako igrača deluje in otroka podučite kako naj se z njo igra.

Spodaj je nekaj vprašanj, ki bi si jih morali zastaviti pred nakupom:

1. Ali so za to pametno igračo poročali o kakšnih varnostnih težavah ali odpoklicih? Naš nasvet: Pobrskajte po internetu z imenom igrače, podjetjem, ki jo izdeluje, in besedo »pritožba«, »varnost« ali »zasebnost«.

2. Kakšne informacije zbira igrača, ko se vaš otrok igra z njo? Kako bodo te informacije uporabljene?

3 Kje so shranjeni podatki iz pametne igrače in kdo ima do njih dostop?

4. Ali igrača omogoča staršem, da vidijo in izbrišejo podatke, ki jih zbira?

5. Če je igrača opremljena s kamero ali mikrofonom, kaj bo snemala? Kako boste vedeli, kdaj je vklopljena funkcija snemanja?

V primeru, da odgovora ni mogoče najti, raje še enkrat premislite ali ste izbrali primerno darilo zanj oziroma, če se ni morda bolje izogniti spletnim nevarnostim, dokler ni nekoliko starejši.

Povzeto po objavi Zveze potrošnikov Slovenije


Nazaj na vse novice