X

Teme

Varnost na internetu

Previdno pri branju SMS sporočil

Pri nacionalnem operaterju Telekomu Slovenije ponovno opažajo znaten porast primerov zlonamernega spletnega ribarjenja preko SMS sporočil, znanega tudi kot SMS "phishing". Vsebina teh lažnih SMS sporočil je zasnovana tako, da se zdi, kot da prihaja od priznanih bank ali poštnih storitev. Pošiljatelj teh sporočil se običajno izpiše kot slovenska številka, v nekaterih primerih pa se lahko pojavi tudi ime institucije, na primer NLB, NKBM, POŠTA, ipd.

Glavna značilnost teh sporočil je, da vsebujejo povezavo, ki preusmerja prejemnika na lažno spletno stran. Na tej lažni strani se od uporabnika zahteva, da vnese svoje občutljive podatke, med katerimi so lahko tudi informacije o bančni kartici.

Priporočamo, da prejemniki teh sporočil ohranijo visoko stopnjo previdnosti ter taka SMS sporočila ne odpirajo ali celo vpisujejo svojih osebnih podatkov, številk TRR računa ali bančnih kartic. V primeru prejema takšnih sporočil, jih je najvarneje takoj izbrisati.

V primeru, da ste že vnesli svoje podatke na kakšni od teh lažnih strani, čim prej stopite v stik s kontaktnim centrom vaše banke ali s nacionalnim odzivnim centrom za kibernetsko varnost SI-CERT.


Nazaj na vse novice