X

Teme

Varnost na internetu

Pozor: ljubezenske prevare preko spleta

14. februarja vsako leto obeležujemo valentinovo, praznik zaljubljencev, ki je tudi pri nas zaradi močnega oglaševanja zelo priljubljen. Valentinovo je zato lahko tudi primeren čas za ljubezenske prevare preko spleta. V večini primerov se prevara začne preko Facebooka, s prošnjo za prijateljstvo in sporočilom šarmantnega tujca s simpatično prikazno sliko, ki je praviloma ukradena. Kriminalci se predstavljajo kot zdravniki v tujini, vojaki na mirovnih misijah v tujini, ovdoveli ali ločeni možje (ali žene) z otroki, praviloma z zlomljenim srcem in osamljeni. Potem ko razkrijejo svojo žalostno zgodbo, delijo še nekaj fotografij in vzpostavijo čustveno vez, se na žrtev obrnejo s prošnjo za denar. Razlogi, ki jih navajajo, so različni, od zdravljenja bolnega otroka, stroškov vrnitve domov, do verjetno najbolj učinkovitega, namere, da bi prišli na obisk. Takoj ko žrtev denar nakaže, se zgodba šele dobro začne, kajti z namenom, da bi pridobili še več premoženjske koristi, prevaranti odnos še poglabljajo.

Ko je denar enkrat nakazan, se sled za »novim prijateljem« izgubi. Kljub prijavi na policijo je verjetnost, da bi dobili denar nazaj, zelo majhna, saj večina takšnih prevarantov prihaja iz podsaharske Afrike, kjer naša policija nima pristojnosti, lokalne oblasti pa takšno prakso tolerirajo.

Med žrtvami prevladujejo ženske, proti romantičnim goljufijam niso imuni niti moški, na drugi strani pa imajo opravka z dobrimi poznavalci človeške psihe in izjemnimi manipulatorji, ki točno vedo, na kateri gumb pritisniti ob določenem trenutku, da izvabijo še več denarja.

Če se znajdete v položaju, ko vas neznanec preko socialnih omrežij ali klepetalnic nagovarja, da mu nakažete denar, vam svetujemo, da takoj prekinete vso komunikacijo z njim in ga blokirate. Če ste mu že posredovali fotografije osebnih dokumentov, te zaradi možnosti zlorabe prekličite na upravni enoti, kajti lahko jih uporabi za lažno predstavljanje in vas spravi v razne nevšečnosti.


Nazaj na vse novice