X

Teme

Varnost na internetu

Poštna prevara

Po nekaj mesecih zatišja, so se ponovno pojavila lažna elektronska sporočila, ki zlorabljajo ime Pošte Slovenije. Lažna sporočila prejemnikom sporočajo, da njim namenjen paket čaka na dostavo. Da bi bil paket dostavljen, goljufivo elektronsko sporočilo poziva k »doplačilu« 2,99 evra poštnine preko spleta. V tokratni različici lažnih sporočil so uporabljeni šumniki, popravljena je tudi slovnica. 

denar na vrvici

Da ne bi postali žrtev prevare, izpostavljamo nekaj elementov, ki že na prvi pogled vzbujajo sum na pristnost sporočila:

  1. Preverite s katerega naslova je sporočilo prišlo. Kot pošiljatelj je sicer navedena Pošta Slovenije, a če greste z miško nad ta zapis oziroma kliknete nanj, se pokaže, da v resnici ni bilo poslano z elektronskega naslova Pošte Slovenije, ki uporablja domeno posta.si.
  2. Povezava na spletno stran https://si.posta.payonline.com kjer naj bi izvedli plačilo se zdi dokaj verodostojna, a če pomaknete kazalec miške nad napis, ugotovite, da povezava pelje povsem drugam. To se ob kliku nanjo vidi tudi v spletnem naslovu, ko se odpre stran, kjer bi morali vnesti podatke o kreditni kartici.

Z veliko verjetnostjo lahko predpostavljamo, da bi po vnosu sledila zloraba kartice, brez dvoma za več kot 2,99 evra. Z vnesenimi podatki bi prevaranti naprimer plačevali prek spleta na vseh straneh, ki nimajo dodatnega varnostnega preverjanja kreditnih kartic, saj vse spletne trgovine še ne zahtevajo vnos dodatnega gesla, na primer kode, poslane v  SMS sporočilu za potrditev transakcije. 

V primeru, da je prejemnik sporočila številko kreditne kartice že izdal goljufom, naj takoj stopi v stik s svojo banko in razloži, kaj se je zgodilo.


Nazaj na vse novice