X

Teme

Varnost na internetu

Opozorilo o goljufijah pri spletnem nakupovanju

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT opozarja na previdnost pri spletnem nakupovanju, zlasti v luči črnega petka in spletnega ponedeljka, ki sta se uveljavila tudi pri nas.

Potrošnikom svetujejo naj pred nakupom dobro preverijo spletno trgovino preden nakažejo denar. Vedno znova se pojavijo primeri, ko potrošnike (pre)nizke cene in (pre)visoki popusti tako premamijo, da spregledajo najbolj očitne opozorilne znake, kot so odsotnost kontaktnih podatkov trgovca in podatkov o npr. sedežu podjetja, matični številki itd. Priporočljivo je na strani https://whois.domaintools.com preveriti še podatke o starosti domene, ki je indikator, da gre za prevaro ter vse pogoje plačila, vračila in dostave.

V primerjavi z nakupom pri slovenskem trgovcu oz. znotraj EU, kjer nas ščiti enotna evropska potrošniška zakonodaja in se v primeru težav lahko obrnemo na Tržni inšpektorat oz. Evropski potrošniški center, pri nakupih izven EU (največkrat gre za Kitajsko) zaščite ni in je kupec prepuščen dopisovanju s trgovcem za razrešitev reklamacij.

 

Več preberite v članku Kako preverimo spletno trgovino? Naučimo se brati med vrsticam


Nazaj na vse novice