X

Teme

Varnost na internetu

Okužene aplikacije, ki jih ne želite imeti na vašem pametnem telefonu

Ali pogosto nalagate nove aplikacije iz Googlove trgovine Play? Tokrat opozarjamo na okužene aplikacije, ki bi lahko predstavljale resno grožnjo za uporabnike pametnih telefonov in tablic z operacijskim sistemom Android. Navaja jih spletna stran Bleepingcomputer.com. Naštete aplikacije, kot so čistilci pomnilnika in bralniki PDF-jev, ki obljubljajo optimizacijo in pohitritev delovanja telefona so namreč po oceni varnostne družbe ThreatFabric.com okužene z virusom imenovanim Anatsa, ki lahko izmakne občutljive podatke o mobilnem bančništvu in prevzame nadzor nad napravo.

Primer okužene aplikacije

Slikovni material: Škodljiva aplikacija, vir: BleepingComputer.com

Omenjena zlonamerna koda je bila posebej usmerjena v naprave Samsung, kar pomeni, da so bili primarna tarča uporabniki Samsungovih naprav.

»Strokovnjaki so mnenja, da navedene aplikacije predstavljajo "kritično" grožnjo uporabnikom Androida, še posebej tistim, ki uporabljajo modele Samsung Galaxy.«

Po podatkih raziskovalcev so bile okužene aplikacije v Veliki Britaniji, Nemčiji, Španiji, Slovaški, Sloveniji in Češki republiki prenesene že več kot 150.000 krat. Vse to je vodilo v hitro širjenje virusa, ki predstavlja resno nevarnost finančne goljufije.

Aplikacije so bile po odkritju že odstranjene iz trgovine Play. Kljub temu svetujejo, da tisti, ki so jih prenesli, te odstranijo iz svoje naprave.

Na seznamu okuženih aplikacij so:

- Phone Cleaner – File Explorer (com.volabs.androidcleaner)

- PDF Viewer – File Explorer (com.xolab.fileexplorer)

- PDF Reader – Viewer & Editor (com.jumbodub.fileexplorerpdfviewer)

- Phone Cleaner: File Explorer (com.appiclouds.phonecleaner)

- PDF Reader: File Manager (com.tragisoap.fileandpdfmanager)

Za preprečevanje okužb z zlonamerno kodo se uporabnikom Android naprav priporoča, da preverijo ocene uporabnikov in zgodovino založnika pred namestitvijo aplikacije ter da imajo nameščeno ustrezno protivirusno zaščito.

Če želite izvedeti, kako in katere podatke zlonamerna aplikacija pošlilja na strežnik napadalcev si preberite še članek na povezavi Kraje sredstev iz mobilnih bank preko okužbe z Anatsa trojanskim konjem.

Povzeto po:


Nazaj na vse novice