X

Teme

Varnost na internetu

Nasveti za izobraževanje od doma

Ob začetku šolskega leta 2020/2021 so strokovnjaki na Arnesu pripravili nekaj tehničnih nasvetov in nasvetov o primerni in varni rabi tehnologije, predvsem kot pomoč staršem za lažjo vzpostavitev domačega okolja v primeru, da se otroci izobražujejo na domu.

Za uspešno izvedbo izobraževanja na daljavo je priporočljivo, da če je le mogoče, skušate otrokom zagotoviti:

1. Primerno delovno okolje

Zavedati se je treba, da bo otrok za računalnikom presedel toliko časa, kot ga presedi v šolskih klopeh, zato naj mu bo dovolj udobno, na voljo naj ima dovolj prostora in mirno okolje.

2. Povezava v internet

Hitrost oziroma kapaciteto internetne povezave merimo v Mbit/s. Za osnovno delo na daljavo, ki velikokrat zahteva uporabo videokonferenčnih sistemov, naj ima internetna povezava kapaciteto vsaj 5/1 Mbit/s na uporabnika.

Vsako gospodinjstvo v Sloveniji ima možnost naročila internetnega priključka, v primeru, da zaradi oddaljenosti bivališča ni moč vzpostaviti primerne povezave z uporabo bakrenih vodnikov in optična povezava ni na voljo, je v večini primerov moč za povezavo uporabiti brezžično tehnologijo LTE oz. 4G. Pri povezavah prek LTE nekateri ponudniki omejujejo količino prenesenih podatkov v mesečnem obdobju, zato je bolje izbrati paket, ki takšne omejitve nima.

Večina ponudnikov ponuja v okviru povezave v internet več storitev (internet, televizija, fiksna in mobilna telefonija). Pri paketnih nakupih je lahko skupek storitev včasih tudi cenejši, kot če bi naročili samo internetno povezavo.

Cene osnovne povezave se gibljejo okoli 30 € mesečno, se pa lahko spremenijo z višanjem kapacitete povezave in dodatnimi storitvami. Svetujemo vam, da se posvetujete pri več operaterjih in jim naročite, da pripravijo ponudbo glede na vašo uporabo storitev, v primeru brezžičnega dostopa se pozanimajte tudi, če naročnina vključuje napravo, ki vzpostavi povezavo (modem), sicer jo bo potrebno dokupiti.

3. Katere naprave potrebujete za izvedbo izobraževanja na daljavo?

Priporoča se prenosnik, ker se napaja tudi prek baterije, ga lažje prenašamo po prostorih, namizni računalniki pa običajno ponujajo enake zmogljivosti za nižjo ceno. V obeh primerih naj imajo računalniki vsaj/najmanj:

- procesor Intel i3 oziroma podobno zmogljiv procesor AMD (Ryzen),

- GB delovnega pomnilnika,

- SSD-disk za shranjevanje podatkov.

Prenosnik naj ima vgrajeno kamero, s pomočjo katere se bodo lahko otroci s svojo sliko vključili v videokonferenčne sobe. Pri uporabi namiznega računalnika je kamero potrebno dokupiti in priklopiti na računalnik. Za boljši zvok in da otroci ne bodo motili ostalih članov družine, je smiseln še nakup slušalk z mikrofonom.

Uporaba tiskalnika je priporočljiva predvsem za daljše besedilo, ki ga je lažje prebrati na papirju kot na zaslonu.

4. Programska oprema

Smiselno je kupiti računalnik z nameščenim operacijskim sistemom, ki ga lahko začnete uporabljati takoj – v slovenskem šolskem sistemu se v večini uporablja operacijski sistem Windows 10, ki ima že vgrajeno tudi protivirusno zaščito.

Osnovna programska oprema za nemoteno izobraževanje od doma je tudi zbirka pisarniških programov, ki jo med drugim sestavljajo aplikacije za urejanje besedil, za delo s preglednicami in za oblikovanje predstavitev. Učenci in dijaki naj preverijo (pri učitelju, računalnikarju oziroma informatiku), ali ima njihova šola vzpostavljeno storitev Oblak 365 – v tem primeru si lahko na svoj računalnik brezplačno namestijo zbirko pisarniških programov Microsoft Office.

Za enako delo pa je mogoče uporabiti tudi kakšno od priljubljenih brezplačnih odprtokodnih rešitev, kot je npr. pisarniški paket LibreOffice ali OpenOffice.org, s katerim lahko odpirajo in shranjujejo datoteke v istem zapisu, kot jih ustvarijo orodja Microsoft Office.

5. Pridobitev in uporaba e-identitete in e-poštnega naslova

Za uporabo večine spletnih storitev v slovenskem šolstvu se morajo učenci v njih prijaviti z uporabo e-identitete, ki jo pridobijo na svoji šoli.

Prav tako bodo učenci v nekem obdobju izobraževanja potrebovali e-poštni naslov. Svetujemo vam, da ga pridobijo na svoji šoli (e-poštni naslov naj vsebuje šolsko domeno).

6. Primerna in varna raba tehnologije

Pri uporabi spletnih orodij je lahko ogrožena zasebnost in s tem tudi varnost uporabnikov. Mnogi (komercialni) ponudniki v zameno za brezplačno storitev zahtevajo dostop do različnih podatkov o uporabniku (osebnih podatkov, vedenjskih vzorcev, lokacijskih podatkov …).

Za dostop v spletne učilnice naj otroci uporabljajo šolske e-poštne naslove, saj so naslovi, denimo vaši, če jih posojate otrokom, vidni vsem, ki dostopajo v spletno učilnico. Če so otroci premladi, da bi znali uporabljati e-pošto, jim starši pri uporabi pomagajo.

V času, ko otroci in mladostniki zaradi šolskega dela zelo veliko časa prebijejo za računalniki in pametnimi telefoni, so lahko bolj izpostavljeni različnim oblikam spletnega nasilja. Pomembno je, da se otroke večkrat opomni na varno uporabo spleta in pojasni, naj se s težavami povezanimi s spletom, obrnejo na starše.

Med delom z računalnikom so potrebni odmori. Z zdravstvenega vidika je priporočljivo, da vsak, ki dela z napravo z zaslonom, na 10 minut za 1 minuto gleda v daljavo (npr. skozi okno), da spočije oči, vsako uro pa si vzame 10-minutni odmor, ki vključuje sprehod in razgibavanje.

Vir: Arnes


Nazaj na vse novice