X

Teme

Varnost na internetu

Napotki za uporabo mobilnega telefona med počitnicami in potovanji

plaža

 

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije je pripravila pregled napotkov in priporočil za uporabo mobilnega telefona med počitnicami znotraj držav članic EU in zunaj nje, tako za brezskrbno uporabo nekaj teh povzema tudi MiPi.

Znotraj EU lahko govorimo, pošiljamo sporočila in brskamo po spletu po enakih cenah kot doma

Zahvaljujoč evropski uredbi o »Gostovanju kot doma«, ki jo je Evropska komisija podaljšala vse do leta 2032, lahko telefoniramo, pošiljamo sporočila, gledamo filme ali brskamo po spletu v vseh državah članicah EU ter na Islandiji, v Liechtensteinu in na Norveškem, brez dodatnih stroškov oziroma, v okviru paketa, ki smo ga sklenili s svojim operaterjem.

Za uporabo mobilnega telefona v omrežjih znotraj EU vam tako torej operater ne sme zaračunati več kot v domačem omrežju. Tudi podatkovne storitve se zaračunajo po stopnjah v nacionalni tarifni shemi. Objavljanje na družbenih omrežjih, odgovarjanje na elektronsko pošto ali gledanje programa prek spleta vam operater tako ne sme zaračunati dražje. O količini prenosa podatkov, ki ga ima uporabnik vključenega v svojem paketu, mora operater uporabnika obvestiti ob prvi prijavi v tuje omrežje.

Je pa res, da pri gostovanju znotraj EU operaterji lahko omejujejo količino porabe prenosa v skladu s politiko poštene uporabe. Kršenje politike poštene uporabe pa se lahko zgodi v primeru, ko uporabnik v najmanj štirih zaporednih mesecih svojo prisotnost in porabo pretežno izkazuje in opravi v tujem omrežju. Operater mu v takšnem primeru lahko prične zaračunavati poseben pribitek za prekomerno gostovanje in ga o tem tudi predhodno opozori.

A pozor! Na področjih, ki so fizično znotraj EU, a blizu mejnega področja, lahko zgodi, da naš telefon samodejno zamenja omrežje in preklopi na operaterja izven EU. Pri tem uporabnik običajno sploh ne ve, da je njegov telefon prijavljen v omrežje izven EU, kar pa mu lahko povzroči visoke stroške tudi že ob minimalni uporabi mobilnega telefona. Lokacije, kjer se to lahko pripeti, so predvsem naslednje: 

 • obmejna območja Hrvaške, zlasti gorska in slabše pokrita z omrežjem hrvaških operaterjev;
 • nekateri grški otoki, denimo Rodos, Kos, Krf, Samos, kjer je možen preklop na turško ali albansko omrežje;
 • na obmejnih območjih v Franciji, Nemčiji, Liechtensteinu in v Avstriji, kjer lahko telefon preklopi na švicarsko omrežje;
 • Ciper, kjer se lahko zgodi preklop na turškega operaterja.

Prav tako velja biti pozoren na države, ki niso del EU, a mejijo na EU ali so s članicami EU obkrožene, in lahko zato hitro spregledamo ali pozabimo, da domače cene ali gostovanje kot doma, tukaj ne velja: To so denimo:

 • San Marino, Monako, Andora;
 • Neum, ki se nahaja ob jadranski obali, a je del Bosne in Hercegovine.
 • Severni Ciper, ki prav tako ni del EU.

Kako ravnati na obmejnih področij EU, pa tudi pristaniščih in letališčih?

Operater mora ob priklopu telefona v omrežje z drugačnimi cenami oziroma z omrežjem izven EU uporabnika obvestiti. Zato agencija svetuje, da taka obvestila pozorno spremljate. Najboljši način, da se izognete temu, da se vaš telefon samodejno poveže na omrežje izven EU pa je, da izklopite samodejno iskanje omrežij in uporabite ročno iskanja. Težava so lahko tudi aplikacije, ki se posodabljajo ali izmenjujejo podatke v ozadju. V izogib porabi podatkov se prepričajte, da ste izklopili uporabo mobilnih podatkov in v nastavitvah izbrali letalski način. Poleg tega se lahko samodejnemu posodabljanju aplikacij in iskanju podatkov izognete tudi tako, da spremenite izbrano omrežje LTE v 3G. V tem primeru mobilni telefon podatkov ne bo prenašal, s tem pa tudi ne bo prišlo do neželenih stroškov.

Posebej velja biti pozoren na ladjah in letalih, saj se ta pogosto povezujejo prek satelitskih povezav, signal do končnih uporabnikov pa razširjajo prek lastnih baznih postaj. Cene storitev prek teh povezav so spet lahko bistveno višje. Ker je signal baznih postaj težko omejiti na majhno območje, morajo biti uporabniki v pristaniščih še posebej pozorni, saj se lahko njihov mobilni telefon hitro in nehote poveže na tovrstno omrežje.

Operaterji so nas dolžni opozoriti, če se naš telefon priklopi na satelitsko omrežje

Skladno z zadnjo spremembo uredbe so operaterji dolžni zaščititi potrošnika in nas obvestiti, če se naš telefon poveže na neprizemna omrežja, torej tudi satelitska.

EU je operaterjem naložila tudi, da imajo uporabniki pravico do enako kakovostnega mobilnega interneta v obiskani državi članici EU, kot doma, če je to na voljo. Tako bi morali operaterji zagotoviti, da imajo uporabniki dostop do omrežij 4G ali 5G, če so ta na voljo na destinaciji, ki jo potrošnik obiskuje. Potrošniki bi tudi morali imeti možnost, da informacije o razpoložljivosti omrežja najdejo v svojih pogodbah o mobilnih storitvah in na spletnih mestih operaterjev.

Gostovanje kot doma ne velja zunaj držav EU, tako tudi ne v priljubljenih dopustniških državah in krajih, v Turčiji, Črni Gori, Egiptu, ali na primer v Združenem kraljestvu, v Švici, Bosni in Hercegovini, Albaniji, Srbiji, Makedoniji.. Pred gostovanjem izven držav članic je najbolj smiselno, da pri svojem operaterju preverite cenike gostovanja. Nekateri ponujajo cenejši zakup mobilnih storitev za posamezno državo. »Brezplačno komunikacijo« si lahko zagotovite tudi s pomočjo mobilnih aplikacij, do katerih lahko dostopate prek WiFi omrežja, ki je tudi v tujini na veliko mestih brezplačen.

Ključni poudarki pred potovanji v tujino:

 1. Izklopite samodejno iskanje omrežij in uporabite ročno iskanje omrežja,
 2. izklopite prenos podatkov,
 3. vključite letalski način,
 4. preverite cene vašega operaterja, ki veljajo za področje, kamor ste namenjeni,
 5. bodite posebej pozorni pri uporabi storitev, če se odpravljate na grške otoke ali obmejna območja EU.

 

 


Nazaj na vse novice