X

Teme

Varnost na internetu

Naložbene prevare

Tudi pri naložbah v kriptovalute, obveznice, delnice,  žlahtne kovine, nepremičninske naložbe v tujini ali alternativne vire energije, velja previdnost, saj tudi tukaj lahko padete v past naložbene prevare. Poglejmo, kako vas lahko preslepijo in kaj na teh področjih ugotavljata policija, ter strokovnjaki iz Varni na spletu.

Pogosto gre pri naložbenih prevarah za na videz dobičkonosne naložbene priložnosti. Če vam pri naložbah obljubljajo visoke zajamčene zaslužke brez tveganja, ne nasedajte. Naj vas ne premamijo lepe besede, grafi in neverjetne zgodbe novonastalih bogatašev. Mnogi so v investicijskih prevarah izgubili čisto vse.

Foto: Policija

Zaradi svoje potencialne donosnosti, podpore finančnih institucij in optimističnih napovedi, si zlasti kriptovalute ogleduje vse več malih vlagateljev, med katerimi se mnogi prvič srečujejo z investicijskim poslovanjem. Prav začetniki v svetu kriptovalut in investicijskega poslovanja so glavna tarča spletnih goljufov, ki tudi padec vrednosti kriptovalut znajo izkoristiti v svoj prid in žrtve prepričajo, da je prav zdaj pravi čas za nakup, saj gredo vrednosti žetonov in s tem donosa, lahko le še navzgor.

Prvo in tudi zadnje izplačilo

Na začetku goljufi vlagatelje pozivajo k vložku nižje vrednosti, ki kar kmalu prinese znaten donos. V dokaz, da ne gre za prevaro, lahko ob prvem vplačilu omogočijo izplačilo zaslužka na tekoči račun,  s čimer skušajo žrtev prepričati v nakazila večjih vrednosti.

Na trgovalni platformi neprestano prikazujejo strmo rast premoženja, da bi žrtev v želji po višjem dobičku vložila še več denarja. Vendar so grafi in ostali podatki, ki jih žrtev vidi na trgovalni platformi, ponarejeni, saj goljufi grafe pripravijo sami, brez realne naložbe v ozadju.

Ko želi žrtev naložbene prevare dobiček prenesti na svoj tekoči račun, pa goljufi vsa nadaljnja izplačila onemogočijo. Izplačila pogojujejo z novimi investicijami ter od žrtve zahtevajo vedno nova in nova nakazila za kritje različnih fiktivnih stroškov, kot so davki, provizije, zavarovanja... Takoj, ko ugotovijo, da niste več pripravljeni plačevati, se prenehajo odzivati na vse klice in sporočila.

Na kaj bodite pozorni, da vas ne preslepijo:

- Vedno poiščite objektiven finančni nasvet, preden izročite denar ali se podate v naložbo.

- Zavrnite nezahtevane klice, povezane z naložbenimi priložnostmi.

- Bodite sumničavi do ponudb, ki obljubljajo varne naložbe, zagotovljen donos ali velike dobičke.

- Na prevare bodite pozorni tudi vnaprej. Če ste že vložili sredstva v goljufijo, je verjetno, da vas bodo sleparji znova ciljali ali vaše podatke prodali drugim kriminalcem.

- Obrnite se na policijo, če sumite na prevaro.

Kot vedno pa tudi tu velja univerzalno pravilo: Ne nasedajte pravljicam. Če se nekaj sliši preveč lepo, da bi bilo res, potem najbrž ni!

Povzeto po spletnih straneh Varni na internetu in Policije.


Nazaj na vse novice