X

Teme

Varnost na internetu

Na kaj bodite pozorni pri nakupu rabljenih vozil prek spleta

Že dolgo ne drži, da prek spleta kupujemo le izdelke male vrednosti, prav tako z nakupi nismo omejeni zgolj na slovenske ponudnike. Prav tako ni nič nenavadnega, ko znanec kupi rabljen avtomobil, ki ga je našel prek, npr. nemškega spletnega portala.

Foto: Drive.com.au

A policija je obravnavala že več poskusov goljufije pri prodaji rabljenih osebnih vozil preko spletnih strani z oglasi, zato tokrat objavljamo njihove nasvete in vas obveščamo o tem, na kaj velja biti pozoren, če kupujete avto po tej poti.  

Kako potekajo poskusi goljufij, kako jih prepoznati?

Kot ugotavljajo v policiji, storilec navadno objavi oglas za prodajo avtomobila novejšega letnika po neprimerno nižji ceni, kot so vredna podobna vozila glede na letnik, model in prevožene kilometre. Oglasi so napisani v angleškem jeziku, storilec pa navaja, da je vozilo v odličnem stanju, brez poškodb, redno servisirano in prosto bremen (brez lizinga). Kot razlog prodaje običajno navede, da avtomobila po smrti svojcev ni mogel prevzeti, ker da živi v tujini, vsi dokumenti avtomobila naj bi bili urejeni, sprejema pa le gotovino, poleg tega za morebitne kupce kot kontaktni naslov navede le svoj elektronski poštni naslov.

Ko se potencialni kupec javi na oglas, mu "prodajalec" običajno postavi svoja pravila, po katerih bo prišel in pokazal avtomobil:

- Kot garancijo zahteva ureditev depozita na kupčevo ime z nakazilom prodajne cene avtomobila.

- Depozit mora biti urejen pri točno določenem podjetju (hitri depozit MoneyGram), prek katerega lahko oseba pošlje denar v drugo mesto, državo, kjer ga upravičenec lahko prejme oziroma dvigne. Ko kupec ureja depozit, mora kot upravičenca za dvig navesti svoje ime.

- Po opravljeni transakciji mu mora potencialni kupec prek elektronske pošte poslati skenirano potrdilo o izvedbi transakcije.

- Vsem tem postopkom naj bi sledilo srečanje na predhodno dogovorjenem mestu.

- "Prodajalec" še opozori kupca, da bo provizija transakcije odšteta od prodajne cene avtomobila, zaradi česar naj opravi transakcijo 200 evrov manj, kot je prodajna cena vozila. Poleg tega kupca opozori, da kot namen transakcije navede prenos denarja, nikakor pa ne nakup avtomobila, kajti podjetje bi v tem primeru zahtevalo večjo provizijo.

V opisanih primerih lahko predvidevamo, da "prodajalec" z lažnimi dokumenti dvigne gotovino, potem ko mu jo je kupec nakazal preko hitrega depozita in mu o opravljeni storitvi poslal potrdilo. Po dvigu gotovine storilec za sabo ne pusti sledi, saj se na internet prijavlja vedno z novimi e-poštnimi naslovi, ki jih ni mogoče izslediti.

 

Drug način, kako se lahko ujamete v past lažnih trgovec, je prek njihovih spletnih strani, ki jih pogosto celo oglašujejo prek Google ali Facebook oglasov. Ti oglasi so zelo dobro umeščeni in »lovijo« uporabnike neposredno na uveljavljenih avto portalih. Torej, ko na oglasniku raziskujete ponudbo rabljenih avtomobilov, se vam bodo prikazovali tudi oglasi, ki so jih zakupili goljufi, da vas privabijo na svoj portal.

Goljufi ukradejo identiteto legitimnega podjetja, ki se ukvarja s prodajo avtomobilov ali avtomobilskih delov. Najprej zakupijo domeno, ki vsebuje del imena znanega podjetja ter postavijo zelo prepričljivo spletno stran, skopirajo celo davčno številko. Fotografije in opise avtomobilov si “izposodijo” iz povsem legitimnih spletnih oglasnikov, z nizko ceno pa iščejo žrtve, ki bodo nasedle in nakazale denar.

Bančni račun, kamor »kupci« nakažejo denar, običajno pripada denarni muli, ki denar takoj po prejemu po neki drugi poti pošlje naprej goljufom. Sled za denarjem se tako zelo hitro izgubi.

 

Spletni portali, ki jih postavijo, izgledajo zelo profesionalni, vse informacije in kontakti so na voljo, le preverba domene jih izda. Zato preverite domeno strani – kdaj je bila registrirana in v kateri državi se nahaja registrar.

Postavijo celo stran izmišljenega logističnega podjetja

Ker gre pri prodaji avtomobilov in kmetijskih strojev za precej visoke zneske, je tudi vložek goljufov večji, saj je jim to povrne. Ne le, da postavijo prepričljiv spletni portal in zakupijo Google oglase, postavijo tudi spletno stran fiktivnega logističnega podjetja, kjer potencialnim žrtvam prevare prikazujejo pot kupljenega avtomobila. Ko prejmejo nakazilo, kupcu pošljejo t.i. Tracking Number, s katero lahko na portalu logističnega podjetja preverijo, kje se pošiljka nahaja, seveda pa je vse popolnoma izmišljeno.

V večini prijavljenih primerov so »kupci« sami ugotovili, da bi bili žrtve goljufije, če bi sledili navodilom neznanih oseb preko interneta, v nekaterih primerih pa so jih na to opozorili bančni uslužbenci, ki so preverjali pristnost čekov in bančnega računa pri bankah v tujini.

Pri nakupih prek spleta bodite zato posebej pozorni, da ne bi nasedli lažnim oglasom o prodaji različnega blaga (računalnikov, osebnih vozil in drugih tehničnih predmetov).

Še zlasti bodite previdni, če:

- ste do ponudbe prišli preko Google ali Facebook oglasa, saj spletni goljufi pogosto zakupijo oglase, da pripeljejo obiskovalce do svojih strani, saj je nekaj sto evrov vložka zelo malo v primerjavi z visokimi zneski, ki jih zaslužijo pri tovrstnih prevarah,

- preverba domene spletnega portala, npr. s pomočjo storitve WHOIS Domaintools https://whois.domaintools.com/, pokaže, da je domena registrirana pred kratkim, npr. pred mesecem, trgovec pa se hvali z dolgoletno tradicijo,

- nam blago prek spleta ponujajo po neprimerno nižji ceni od cene primerljivega blaga na trgu,

- se plačilo za naročeno/kupljeno blago izvršuje v tujino, denar pa pošilja na (lažno!) ime osebe ali neposredno na bančni račun v tujino,

- finančni transfer poteka po sistemu Western Union, kjer je mogoče skriti identiteto prejemnika denarja,

- je obvezno zahtevano vnaprejšnje plačilo (nekega odstotka ali delnega zneska), kot razlogi za to pa so običajno navedeni stroški transakcije, administracije ipd.,

- so okoliščine posla kakorkoli sumljive.

 Več informacij o tej temi pa najdete tudi na straneh Policije in Varni na internetu.


Nazaj na vse novice