X

Teme

Varnost na internetu

Kraje profilov na družbenih omrežjih

Vsakdo, ki je (ali želi biti) »influencer« oziroma »vplivnež« na družbenih omrežjih, je lahko tarča najnovejših phishing prevar, ki ciljajo predvsem na uporabnike Facebook-a, Instagram-a in Twitter-ja, pa tudi drugih podobnih omrežij. Prevaranti stavijo na čustven odziv uporabnika, ki mu pošljejo sporočilo z namenom, da mu ukradejo profil. Sporočila so lahko vabljiva, ponujajo denimo posebne ugodnosti zaradi velikega števila sledilcev, lahko pa predstavljajo neko grožnjo, denimo obtožbe o kršitvah avtorskih pravic.

Z uporabo realističnih e-poštnih sporočil na las podobnim tistim, ki jih pošiljajo omenjena omrežja ali z objavo med komentarji, pozivajo uporabnika, naj obišče priloženo povezavo, ki pelje na spletno stran, ki po izgledu posnema uradno stran. Od tu naprej gre za klasičen phishing. Uporabnik nevede vpiše svoje podatke za dostop in jih pošlje goljufom, ki se nato prijavijo v račun, spremenijo uporabniške podatke in ga tako ukradejo.

V primeru Instagrama nekateri uporabniki  poročajo, da so se obrnili po pomoč za uporabnike in z nekaj truda uspeli profile dobiti nazaj, drugi pa so bili prisiljeni ustvariti nove.

Kot vedno je dvomljiva sporočila najbolje zavreči, na splošno pa je priporočljivo pri vseh posredovanih povezavah preveriti, ali je naslov strani v naslovni vrstici strani, ki se odpre po kliku na povezavo, avtentičen oziroma ustreza tistemu, ki je bil zapisan v sporočilu. Pomaga tudi vklop več-faktorskega preverjanja, ki v primeru spremembe dostopnih podatkov zahteva še potrditev preko pametnega telefona.

Vabljeni tudi k ogledu videoposnetka, ki so ga sodelavci spletne strani www.varninainternetu.si pripravili na primeru Instagrama.


Nazaj na vse novice