X

Teme

Varnost na internetu

Hči nadlegujejo prek spleta, kako lahko pomagajo starši?

Opozarjamo na izvedbo delavnic za starše o spletnem nasilju nad dekleti in mladimi ženskami

Fakulteta za družbene vede, ki v Sloveniji izvaja dvoletni mednarodni projekt TRACeD (Tackling gender based cyberviolence among adolescent girls and young women), namenjen preprečevanju spletnega nasilja nad dekleti in mladimi ženskami, sofinanciran s strani EU, pripravlja brezplačno online delavnico za starše. Spletno nasilje zaradi spola je namreč naraščajoč pojav, ki so ga ukrepi, povezani z razglasitvijo pandemije dodatno okrepili.

Na volja sta naslednja termina:

  • torek, 17. 1. 2023 od 17.00 do 20.00
  • četrtek, 19. 1. 2023 od 17.00 do 20.00

Prijavite se lahko na naslednji povezavi: https://www.1ka.si/TRACeD-s

 

vabilo za starše 

Spletno nasilje je vsako dejanje nekoga, ki z uporabo tehnologije nadleguje, grozi, trpinči ali ponižuje nekoga drugega. Tako se lahko dogaja prek besedilnih sporočil (SMS), elektronske pošte, prek družabnih medijev, spletnih strani itd. in je običajno izvedeno s ciljem ustrahovanja, povzročanja jeze ali sramotenja deklet.

Po nekaterih podatkih je namreč kar 55 odstotkov slovenskih osnovnošolk in 64 odstotkov slovenskih srednješolk že doživelo vsaj eno od oblik spletnega nadlegovanja. Pri fantih so ti odstotki nekoliko nižji, ne pa bistveno. Ker ženske in dekleta spletno nasilje doživljajo drugače in je zanje včasih tudi bolj travmatično, je za starše pomembno, da znajo ravnati preventivno in se opolnomočijo za ukrepanje, da bodo svojim otrokom lahko pomagali, če ali ko bo njihov otrok udeležen v tovrstnem nasilju prek spleta. 

Več o projektu TRACeD in vabilo na delavnico


Nazaj na vse novice