X

Teme

Varnost na internetu

7. februar 2023 – dan varne rabe interneta

Pred skorajšnjim dnem varne rabe internete, ki bo letos 7. februarja, se že začenjajo aktivnosti, povezane s tem. Te napovedujejo tudi pri Safe.si, kjer se bodo ob letošnjem dnevu varne rabe interneta osredotočili na problematiko neprimernih spletnih vsebin, ki imajo negativen vpliv na mladostnike.

Varna raba interneta

 

Internet kot globalno omrežje ni bil ustvarjen z mislijo na otroške uporabnike. Je poln različnih vsebin, ki pa niso primerne za vse starostne skupine. Večina vsebin je prosto dostopnih in z njimi se srečajo tudi mladostniki. Ker pa je veliko vsebin tudi takšnih, ki prvenstveno niso namenjene njim, jih pogosto lahko tudi ne razumejo. Srečanje s temi vsebinami in njihovo nerazumevanje lahko vodi v osebne stiske, pojav nasilja, napačne predstave o odnosih med ljudmi in o spolnosti ter druge težave. Veliko težav izvira ravno iz tega, da so otroci obravnavani kot odrasli, ponudniki vsebin in storitev pa ne poskrbijo za njihovo zaščito in jih izpostavljajo vsebinam, ki zanje niso primerne.

Z namenom ozaveščanja o tej temi bodo pri Safe.si organizirali spletni pogovor v živo za osnovnošolce zadnjih treh razredov in dijake. Pogovor bo za prijavljene šole potekal 14. februarja v dopoldanskih urah, kasneje pa bo posnetek javno dostopen. Za šole so pripravili tudi paket aktivnosti, s katerim bodo lahko šole ves februar pripravile ure, posvečene varni rabi interneta in problematiki neprimernih vsebin. V drugi polovici februarja načrtujejo še izvedbo spletnega seminarja za starše na temo vpliva pornografije na otroke in mladostnike.

Dan varne rabe interneta je globalni dogodek, ki ga letos že dvajsetič organizira INSAFE, mreža centrov za varnejši internet. Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, je del tega omrežja že od leta 2005. Gre za globalno praznovanje v več kot 180 državah pod sloganom »Skupaj za boljši internet«, ki spodbuja k premisleku, kako lahko skupaj spodbujamo odgovorno, spoštljivo, kritično in ustvarjalno uporabo digitalnih tehnologij s končnim ciljem spodbujanja boljšega interneta za vse. Dodajmo, da o temi, ki jo letos v ospredje postavlja Safe.si, s prispevki in napotki redno osveščamo tudi na portalu MiPi


Nazaj na vse novice