X

Teme

Otroci in mediji

Starši, dvakrat premislite, preden fotografije otroka objavite na spletu

Danes je nekaj povsem običajnega, da prijatelje in sorodnike o dogajanju iz zasebnega življenja obveščamo z objavami fotografij – tudi otrok – na družbenih omrežij. Vendar raziskave kažejo, da večina otrok, če bi bila v koži staršev, na spletu svojih fotografij ne bi objavljala.

Raziskava, ki so jo izvedli v okviru platforme VotesforSchools na vzorcu 16.000 mladoletnikov namreč kaže, da več kot polovica šolarjev ne bi na družbenih omrežjih objavilo slik svojih otrok ali novic v zvezi z njimi. Mladoletnike namreč skrbi, da bi jih objavljena vsebina spravila v zadrego, prav tako se zavedajo, da je vsebino, ko se ta enkrat pojavi na spletu, skoraj nemogoče spraviti z njega. Objavljene vsebine lahko na spletu namreč ostanejo za nedoločen čas, vse to pa predstavlja tudi grožnjo varnosti osebnih podatkov.

Kot odziv na rezultate te in podobnih raziskav so različne organizacije pripravile priporočila za deljenje fotografij na spletu. Britanska organizacija SWGfL opozarja, da fotografije, objavljene na Instagramu, Facebooku in drugih družbenih omrežjih (pa tudi blogih) niso zasebne, temveč javne. Pri objavi fotografij moramo biti zato posebej pozorni na kakršnekoli osebne informacije, ki bi se jih dalo razbrati iz fotografij (kot npr. avtomobilske tablice, hišna številka…).

Med starši lahko najdemo tako mnenja za kot mnenja proti objavljanju fotografij otrok na družbenih omrežij. A dejstvo je, da imajo starši do polnoletnosti otrok nad njimi roditeljsko pravico in tudi pravico objavljanja njihovih fotografij. Zagovornikom objavljanja fotografij se zdi takšno početje priročno, kadar njihovi prijatelji ali sorodniki ne živijo v istem kraju kot oni. Na drugi strani kritiki takšnega početja menijo, da bi morali imeti otroci sami možnost odločanja o tem, ali se bodo njihove fotografije znašle na spletu, saj objavljanje fotografij otrok prinaša številna tveganja.

Natančnejše napotke v zvezi z objavljanjem in deljenjem fotografij otrok so pripravili tudi na Safe.si, kjer opozarjajo na tveganja tovrstnega početja in navajajo primere za objavo neprimernih posnetkov. Na Safe.si opozarjajo, da je najbolj pomembno, da otroka vprašate, ali dovoli objavo in njegovo odločitev spoštujete. Na ta način mu namreč izkazujete spoštovanje, hkrati pa mu omogočate, da svoj digitalni odtis kroji sam.

Bližajoči božično-novoletni prazniki so priložnost za ustvarjanje nepozabnih spominov tudi v obliki družinskih fotografij. Starše ob tem vabimo, da se na zgoraj priloženih povezavah informirajo o pasteh, ki jih objavljanje fotografij lahko prinese, ter razmislijo, katere fotografije in na kakšen način – če sploh – jih bodo delili prek spleta.

 


Nazaj na vse novice