X

Teme

Otroci in mediji

Safe.si opozarja: Samopodoba najstnikov ogrožena zaradi družabnih omrežij

Na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, opozarjajo, da so v času zadnje COVID-19 epidemije mladi zelo veliko časa preživeli v internetnem okolju, v tem času pa so se srečevali tudi z objavami vrstnikov, vplivnežev in popolnih neznancev, ki prikazujejo idealizirane podobe svojega življenja in teles. Spremljanje takšnih objav ima lahko negativen vpliv na odraščajoče najstnike in njihovo samopodobo. Da se je v času epidemije Covid-19 poslabšalo stanje med mladimi v povezavi s samopodobo, potrjuje tudi dejstvo, da so na TOM telefonu, ki deluje v okviru ZPMS, v letu 2020 in 2021 zaznali opazno povečanje števila stikov s strani otrok in mladih, povezanih s težavami na tem področju.

Družabna omrežja imajo zelo velik vpliv na uporabnike, še posebej pa na najstnike, ki so v občutljivem razvojnem obdobju. Pomemben vpliv na samopodobo mladih imajo tudi vplivneži (influencerji), ki so aktivni na Instagramu, TikToku in sorodnih družabnih omrežjih, sledijo pa jim številni najstniki, ki v njih vidijo vzornike in jih skušajo posnemati. Pri tem pa ne vedo ali pa zanemarijo dejstvo, da so odlične fotografije ali video posnetki sad trdega dela. Nezanemarljivo vlogo imajo tudi oglasi, s katerimi smo kot družba zasuti z vseh strani, tudi na internetu. V njih se pogosto prikazuje idealni svet z lepimi in srečnimi ljudmi. V takšnem digitalnem okolju, kjer algoritmi družabnih omrežij namenoma prikazujejo objave, ki so nam bolj všeč, se gibljejo najstniki, ki še nimajo dokončno izoblikovane osebnosti in iščejo svoje mesto v družbi, zato lahko zlahka postanejo žrtev zgoraj opisanih vplivov in posledično zmotnih predstav o sebi, svoji vrednosti ter svetu in življenju.

Na Safe.si najstnikom sporočajo:

- da so na spletu običajno prikazani samo najlepši trenutki življenja;

- da so v oglasih objavljene slike močno računalniško obdelane ali prirejene in niso realne;

- da vplivneži služijo s predstavljanjem sebe na spletu in so zato njihove slike in posnetki zaigrani; pogosto imajo ekipo, ki skrbi za njihovo podobo.

 

In jim ob tem svetujejo:

- Upri se vrstniškim in družbenim pritiskom k objavljanju slik, razgaljanju samega sebe na internetu - prisluhni sebi in spoštuj svoje meje ter sledi svojim potrebam, željam in prepričanjem.

- Lepa ali lep si, kakršen si: ne primerjaj svoje podobe z nerealnimi posnetki vplivnežev, zvezdnic in zvezdnikov.

- Predvsem pa poskrbi, da tvoja samopodoba, počutje in sreča ne bodo odvisni od odzivov, ki jih dobivaš na svoje objave na spletu. Čim manj se oziraj na negativne komentarje, raje se osredotoči na pozitivne.

 

Več preberite na spletni strani safe.si, o vplivu Instagrama na samopodobo mladih pa smo že pisali tudi na MiPi-ju.


Nazaj na vse novice