X

Teme

Otroci in mediji

Prepoznate lažne posnetke reševanja živali na spletu?

Se tudi vi ne morete upreti ogledom ganljivih posnetkov reševanja živali? In objavo takoj po ogledu všečkate, napišete navdušene komentarje in jo delite s prijatelji? Mogoče avtorju celo namenite donacijo? Previdno!

Vir: https://www.thetimes.co.uk/article/youtube-bans-fake-animal-rescue-videos-l5vwtnxls.

Potem ko smo na MiPi-ju v več zadnjih prispevkih pisali o lažnih posnetkih, ki jih je ustvarila umetna inteligenca, tokrat pozornost namenjamo tisti vrsti lažnih posnetkov, ki jih je ustvaril človek.

Na družabnih omrežjih in spletnih platformah beležimo pravo poplavo posnetkov reševanja živali, ki imajo pogosto več milijonov ogledov. Vendar se predvsem na YouTubu, Facebooku in TikToku bliskovito povečuje število lažnih posnetkov. Gre za pretresljive videoposnetke, ki so ustvarjeni zgolj z namenom pritegnitve pozornosti in zaslužka. Tovrstni posnetki pa imajo veliko bolj škodljive posledice, kot se morda zdi na prvi pogled. Ustvarjalci takšnih vsebin namreč živali namerno spravljajo v nevarnost, da jih lahko v nadaljevanju rešijo, povzročajo jim trpljenje in večkrat ogrožajo njihovo življenje. Ne, vsi posnetki se ne končajo srečno. Z všečkanjem, komentiranjem in deljenjem pa nehote tudi sami prispevamo k mučenju živali zavoljo zaslužka. Če posnetkom reševanja živali namenjamo veliko pozornosti, algoritem to zazna in nam tovrstne vsebine še pogosteje prikazuje, kar povečuje tudi možnosti, da naletimo na lažen posnetek in si ga ogledamo.

 

Kako lahko prepoznamo lažne posnetke?

  1. Preverite izvor posnetka: bodite pozorni na to, kdo je objavil posnetek, ali je to zaupanja vredna organizacija, posameznik ali pa gre za objavo posnetka brez povezave na ustrezen vir.

  2. Analizirajte podrobnosti: skrbno proučite posnetek, bodite pozorni na nepravilnosti, znake montaže ali računalniške obdelave, na to, ali ste isto žival ali »rešitelja« že videli v drugem posnetku v podobni situaciji.

  3. Preverite zgodbo: bodite pozorni na način podajanja vsebine, tako v posnetku kot v komentarjih. Če gre za pretiravanje z dramatičnostjo in čustvenim nabojem, morda ni odveč podvomiti v resničnost posnetka. Preverite dejstva in kritično razmišljajte, ne dopustite, da vas čustva popolnoma prevzamejo.

  4. Poiščite potrditev: preverite, ali tudi drugi viri vsebujejo informacije o reševanju živali iz posnetka.

 

Kako lahko ukrepamo?

  1. Takoj ko se pojavi dvom v pristnost posnetka, prekinite z ogledom. Več ko bo imel videoposnetek ogledov, večja je možnost, da ga bo algoritem priporočil drugim uporabnikom platforme.

  2. Bodite previdni pri donacijah, vedno preverite verodostojnost organizacije ali posameznika, ki prosi za pomoč.

  3. Če naletite na lažen posnetek ali zlorabo, ga takoj prijavite ustrezni platformi. Družabne platforme in spletne strani namreč ponujajo možnost prijave sumljivih vsebin. Kot razlog za prijavo navedite sum zlorabljanja oziroma mučenja živali.

Lažni posnetki reševanja živali predstavljajo zaskrbljujoč trend in niso nedolžna zabava. Zavedati se moramo, da naši všečki, komentarji in delitve lahko prispevajo k mučenju živali. S kritičnim razmišljanjem, preverjanjem dejstev in ozaveščanjem lahko uporabniki zmanjšamo vpliv teh prevar in se osredotočimo na pomoč živalim v primerih, ko je to res potrebno.

 

Viri:

 

 

 

 

 

 


Nazaj na vse novice