X

Teme

Otroci in mediji

Pet pomembnih načinov, kako starši vplivajo na medijsko potrošnjo otrok

Pet pomembnih načinov, kako starši vplivajo na medijsko potrošnjo otrok

Mediji imajo velik vpliv na otroke, z njihovim odraščanjem pa ta vpliv postaja vse večji. Lahko ga opazite, ko posnemajo svoje najljubše TV-junake, se pretvarjajo, da so zvezdniki YouTuba, ali prosijo za majice, nahrbtnike in druge izdelke, okrašene z logotipi in najljubšimi liki. Kljub temu pa imajo starši še vedno velik vpliv na razvoj otrok v svetu, v katerem se medijem ni mogoče izogniti. Tu je pet načinov, kako lahko starši pozitivno vplivajo na medijsko življenje otrok:

Spodbujajte pozitivno telesno podobo

Otroci iz medijev dobijo veliko sporočil o videzu. Ne glede na to, ali vaš otrok gleda priljubljene najstniške vsebine na televiziji ali brska po popolnih fotografijah na Instagramu, se težko izogne podobam v bikinijih ali mišičastim telesom. Pomembno je, da starši z otroki razpravljajo o teh podobah, predvsem pa naj se pred otroki poskušajo izogibati kritičnosti do telesa, negativnim komentarjem lastnega in tujega videza ter idealizaciji popolnih teles. Študije kažejo, da lahko starši, predvsem mame, ki kritizirajo svoje telo, močno vplivajo na otrokovo samopodobo in odnos do telesa.

Vztrajajte pri večerji brez naprav

Družinski obroki naj bodo brez pametnih naprav. Odložite pametne telefone in se osredotočite na pogovor z družinskimi člani. Izkoristite ta čas za to, da slišite, kaj se dogaja v otrokovem življenju, hkrati pa spodbujate zdrave prehranjevalne navade, krepite njihovo izražanje in bogatite besedni zaklad.

Izberite kakovostne medije

Usmerite otroke k vrhunskim vsebinam, ki spodbujajo empatijo, niso stereotipni, prikazujejo različne like in vloge. Pomagajte jim prepoznati stereotipe, se o njih pogovorite, učite jih sprejemanja različnosti. Na tablične računalnike jim naložite aplikacije, ki so kreativne in prek katerih se bodo nečesa naučili.

Nehajte pošiljati sporočila in voziti

Starši in otroci veliko skupnega časa preživijo v avtomobilu, ko se vozijo v vrtec in šolo ter na popoldanske dejavnosti. Bodite dober zgled otrokom in med vožnjo nikakor ne brskajte po telefonu ali pišite sporočil. Vzgajajte bodoče odgovorne voznike, hkrati pa čas v avtomobilu izkoristite za pogovor z otrokom o njegovem dnevu.

Vzgojite medijsko pismene otroke

Z otroki se pogovorite o tem, kateri logotipi in liki se lahko pojavijo na otroških majicah, nahrbtnikih in ostalih izdelkih. Nič ni narobe, če otrokom občasno kupite izdelek z njegovim priljubljenim likom ali logom, dobro pa je, da otroku pomagate razumeti, kako deluje trženje. Razumevanje, kako medijska podjetja zaslužijo s prodajo izdelkov s priljubljenimi junaki in logotipi, je lahko korak pri učenju otroške medijske pismenosti.

Prirejeno po: https://www.commonsensemedia.org/blog/5-important-ways-moms-influence-kids in https://www.commonsensemedia.org/children-teens-body-image-media-infographic


Nazaj na vse novice