X

Teme

Otroci in mediji

Otroci in mediji v času epidemije

S pojavom koronavirusa in razglasitvijo epidemije v Sloveniji so se naša življenja čez noč močno spremenila. Zaprto je skoraj vse: šole, vrtci, knjižnice, gledališča, kinematografi, slaščičarne, večina trgovin in celo živalski vrt. Otroci in mladostniki ter mnogo njihovih staršev bodo zato zelo veliko časa preživeli doma, najverjetneje precej tudi pred zasloni vseh vrst.

V željnem pričakovanju novic o razvoju dogodkov in ukrepih bodo številni starši redno spremljali poročila in izredna obvestila, pri čemer pa ne smejo pozabiti, da njihovi otroci, posebej tisti mlajši, marsikaj slišijo in vidijo, ne pa nujno tudi razumejo. Čeprav velja, da je treba najmlajše čim bolj obvarovati novic, nekje do 7. leta naj jih sploh ne bi spremljali, pa v trenutni situaciji to v celoti ni mogoče. Otroci so opazili spremembe v svojih življenjih, s higienskimi ukrepi so jih seznanili tudi v vrtcih, pojasnili smo jim, zakaj se ne morejo družiti s prijatelji in zakaj nekaj časa ne bodo videli starih staršev. Kljub temu pa moramo tudi sedaj poskrbeti, da so naši najmlajši v čim manjši meri izpostavljeni novicam in da jim izredne razmere ne povzročajo stiske. Trenutna situacija je namreč toliko bolj strašljiva, ker se ne dogaja nekje daleč, temveč vsem nam. Zato je pomembno, da novice spremljate na tak način, da z njimi čim manj obremenjujete otroke, pri spremljanju novic pa ste pozorni na svoje reakcije. Ohranite mirno glavo in razsodnost, otroci bodo sledili vašemu zgledu. Majhni otroci so namreč zelo občutljivi, ko gre za čustveno stanje staršev. Poudarite, da boste naredili vse, da bo vaša družina varna, in pojasnite, da so vsi izredni ukrepi namenjeni temu, da bo kmalu spet vse v redu. Poskušajte biti optimistični in poiščite pozitivne vidike te izkušnje, poudarite, da imamo prav vsi možnost pomagati in da nam bo skupaj uspelo. Ne podcenjujte razmer, pojasnite pa, da se vsi odgovorni trudijo, da bodo naša življenja čim prej taka, kot smo vajeni. Otrokom bodite na razpolago ter poskušajte odgovoriti na njihova vprašanja in skrbi, poskrbite pa, da boste odgovarjali njihovi starosti primerno. Izogibajte se stereotipom, predsodkom in obtožbam.

Najstniki večino novic pridobivajo mimo vas, v glavnem na družbenih omrežjih, na katerih bodo v trenutnih razmerah morda preživeli še kakšno urico več. Preverite, kaj vedo in kakšno je njihovo mnenje. Ne odpravite jih, če se z njimi ne strinjate, temveč poslušajte in se pogovorite. Pogovorite se tudi o lažnih novicah, ki jih na temo koronavirusa ni malo. Pojasnite jim, da z deljenjem nepreverjenih informacij tudi sami prispevajo k širjenju lažnih novic, ki so lahko izjemno škodljive. Izkoristite to priložnost za to, da jih podučite, da informacije poiščejo pri zanesljivih in preverjenih virih.

Učenje na daljavo je tudi izjemna priložnost, da otroci izkusijo, kaj vse nam nove informacijsko-komunikacijske tehnologije omogočajo. Naj spoznajo, da ponujajo mnogo več od klepetanja s prijatelji, igranja igric in spremljanja vsebin na Youtubu. Ko jim boste pomagali, da svoje šolske obveznosti izpolnjujejo tudi v času epidemije, jih spodbujajte k raziskovanju in iskanju novih informacij na spletu, naučite jih uporabiti in obvladati različna orodja. Če delate od doma, jim pokažite, na kakšne načine je možno delovni proces vzdrževati tudi na daljavo. Ob tem jih opozorite tudi na to, da je ob umivanju rok zelo pomembna tudi higiena naših tipkovnic, mišk in zaslonov.

Čeprav moramo tudi v trenutnih razmerah paziti, da ne bomo preživeli preveč časa pred zasloni, posebej pa poskrbeti, da ne bodo otroci nenadzorovano prepuščeni gledanju zanje morda tudi neprimernih vsebin, lahko to obdobje izkoristimo tudi za skupno televizijsko zabavo in sprostitev. Otroci bodo veseli, če si boste vzeli čas, se z njimi stisnili na kavč in si skupaj ogledali risanko ali komedijo, primerno njihovi starosti. Skupaj se nasmejte, pustite, da vas skupno gledanje poveže, vsebino pa izkoristite tudi za pogovor, bogatitev besednega zaklada ter opazovanje različnih likov, njihovih lastnosti in posledic njihovih dejanj. Ob tem seveda ne pozabite, da je gibanje na prostem tudi sedaj zelo zaželeno in za zdravje tudi izjemno pomembno, tokrat seveda brez družbe prijateljev in starih staršev, pa tudi brez skupnih igral. Vreme je gibanju na svežem zraku zaenkrat zelo naklonjeno, zato naj ima to prednost pred televizijsko zabavo.

Uporabljeni so bili nasveti na spletni strani https://www.commonsensemedia.org/.


Nazaj na vse novice