X

Teme

Otroci in mediji

Kako dobro poznate TikTok?

TikTok je družabno omrežje, ki deluje prek mobilne aplikacije, svojim uporabnikom pa omogoča gledanje glasbenih posnetkov, snemanje kratkih posnetkov, njihovo urejanje in dodajanje posebnih učinkov. Tako kot pri večini drugih družbenih omrežij lahko uporabniki sledijo drugim ter všečkajo in komentirajo videoposnetke.

TikTok je posebej priljubljen, tudi v Sloveniji, med otroki in najstniki, za starše in odrasle pa še vedno ostaja precejšnja neznanka. Čeprav so posnetki na TikTok-u večinoma neškodljivi, ustvarjalni in zabavni, obstajajo, kot pri vseh družbenih omrežjih, pomisleki glede njegove varnosti.

V nadaljevanju članka si lahko preberete nekaj napotkov in priporočil portala Commonsensemedia.org. Čeprav TikTok zahteva, da so njegovi uporabniki stari najmanj 13 let, pa je priljubljen prav med otroki in najstniki, zato boste našli tudi nekaj napotkov za varnejšo rabo pri otrocih, ki tega starostnega praga še ne dosegajo. Ključno je, da se z otrokom pogovarjate o aktualnih aplikacijah in njihovih nevarnostih, saj so te pomemben del njegovega življenja.

Kako varen je TikTok?

Uporaba katerega koli družbenega omrežja je lahko tvegana, vendar pa lahko otroci aplikacijo varno uporabljajo z nadzorom odraslih in zasebnim računom. Ko se prijavite v TikTok, je vaš račun privzeto javen, kar pomeni, da si lahko vsi ogledajo vaše videoposnetke, vam pošiljajo neposredna sporočila in uporabljajo podatke o vaši lokaciji. Starši naj poskrbijo za ustrezne nastavitve zasebnosti za vse račune, ki jih njihovi otroci uporabljajo, tako da bodo lahko z otrokom komunicirali samo ljudje, ki jih poznajo. To pomeni, da se odločite za zasebni račun ali pa spremenite nastavitve za komentarje, duete, reakcije in sporočila, tako da bodo dostopna samo prijateljem in ne vsem.

Kako deluje TikTok?

Uporabniki TikTok-a se prijavijo s telefonsko številko, e-poštnim naslovom ali računom druge aplikacije, kot sta Facebook in Instagram. Ko ste kot uporabnik prijavljeni, lahko iščete priljubljene ustvarjalce, kategorije in ključnike (hashtage), prek katerih najdete videoposnetke. S pomočjo svojih telefonskih stikov ali sledilcev družbenih medijev lahko poiščete prijatelje, ki so že v aplikaciji. Številni otroci v TikTok-u radi ustvarjajo videoposnetke, vendar pa veliko ljudi ne objavlja, temveč aplikacijo uporabljajo samo za iskanje in spremljanje drugih ustvarjalcev vsebine.

Za katero starost se priporoča TikTok?

Common Sense aplikacijo priporoča za starejše od 15 let, predvsem zaradi težav z zasebnostjo in dostopa do vsebin za odrasle. TikTok zahteva, da imajo uporabniki najmanj 13 let, glede na priljubljenost aplikacije med otroki in najstniki pa je zelo verjetno, da tudi mlajši otroci dostopajo do nje. Vsakdo, mlajši od 18 let, mora imeti dovoljenje starša ali skrbnika.

Kaj so TikTok izzivi?

Izzivi so ideje, ki postanejo viralne. To so lahko pesmi, dejavnosti ali plesi, ki postanejo priljubljeni, nato pa jih uporabniki platforme posnemajo. Včasih so spontane, včasih pa jih v marketinške namene načrtujejo blagovne znamke, glasbeni izvajalci ali vplivneži. Nekateri so lahko tudi resnično nevarni, zato se je o teh izzivih nujno pogovarjati z otrokom.

Kaj pa, če želi moj otrok želi zasloveti na TikToku?

Najvarnejši način uporabe TikTok-a je z zasebnim računom, lahko pa se zgodi, da bodo želeli imeti vaši otroci zaradi družabne narave aplikacije in hitrega uspeha njenih zvezd javen račun. Biti slaven je zelo mamljivo, kar lahko otroke spodbudi, da v želji, da pritegnejo večje občinstvo, delajo stvari, ki jih običajno ne bi. Postanejo lahko obsedeni z zbiranjem všečkov in odobravanjem virtualne skupnosti. Bodite vzor varnega vedenja in ne pozabite določiti omejitev glede vrste informacij, ki jih vaš otrok deli.

Bi morali biti zaskrbljeni zaradi varnosti TikToka?

O TikTok-u se zadnje čase precej govori ravno zaradi njegove domnevno problematične varnosti.  Preiskave družbe TikTok so pokazale, da politika zasebnosti aplikacije in prakse zbiranja podatkov niso nič slabše od drugih družbenih medijev, kljub temu pa TikTok nima brezhibne zgodovine glede zasebnosti in varnosti (z zbiranjem podatkov naj bi kršili zasebnost otrok in imeli resne programske napake, ki bi podjetju lahko omogočile zbiranje uporabniških podatkov).

Praktične napotke glede nastavitev varnosti in zasebnosti, pa tudi prijave neprimernega vedenja, prijave ali blokiranja uporabnika in izbrisa profila, najdete na https://safe.si/gradiva/safesi-vodici-po-druzabnih-omrezjih/safesi-vodic-varnost-in-zasebnost-aplikaciji-tik-tok.

Več o TikTok-u, njegovih pasteh in tveganjih, pa tudi prednostih, lahko preberete tudi na https://safe.si/nasveti/druzabna-omrezja/tik-tok in https://www.varniinternet.si/blog/170-je-tiktok-varna-aplikacija.


Nazaj na vse novice