X

Teme

Otroci in mediji

Kako aktivno gledati televizijo in filme z otrokom, starim od 9 do 12 let?

Kako aktivno gledati televizijo in filme z otrokom, starim od 9 do 12 let?

Najbolj uporabno orodje za poznavanje televizije, ki ga lahko posredujete otroku pred puberteto, je moč vprašanj. Pomagajte mu razumeti, da so televizijske programe naredili posamezni ljudje in zato ne predstavljajo objektivne resnice. Nek oglaševalec bi lahko za predvajanje oglasov izbral televizijske nadaljevanke, da bi spodbudil prodajo svojega izdelka; režiser bi lahko izbral določen scenarij, da bi povedal zanimivo zgodbo; producent bi lahko vplival na večjo gledanost in ekonomski uspeh televizijskega programa z izborom določenih všečnih sporočil. Bolj ko boste otroka spodbujali k samospraševanju, kako in s kakšnim namenom je določen program narejen, boljše bo njegovo razumevanje televizijskega programa.

Osem načinov, kako otroka spremeniti v aktivnega gledalca

1. Otroku pomagajte, da razvije kritičen odnos do videnega.

Začnite pogovor z vprašanjem o tem, kaj vaš otrok čuti (Ali si želiš, da bi bil ti ta lik?); ali meni, da je vsebina oddaje podobna njegovemu življenju (Ali poznaš koga, ki se obnaša tako?); ali ve, kako je nastal ta program (Ali misliš, da je to zaigral glavni igralec ali njegov dvojnik?).

2. Bodite pozorni na elemente, ki sestavljajo oddajo.

Uporabljajte enostavno televizijsko ali filmsko besedišče za opis govora (jezik je dialog), prostora (domovi, šole in delovni prostori so prizorišča) in obnašanja likov (glavni zaplet, preobrat). Med gledanjem poudarite konvencije, kot so npr. posneti smeh ali občinstvo v živo v kratkih pogovornih oddajah, nestvarni elementi v »resničnostnih oddajah« in konstrukcija zgodbe v dokumentarcih o živalih.

3. Predstavite otroku povezavo med televizijskim programom in oglaševanjem.

Otroka vprašajte, kako je vsebina programa povezana z oglaševanimi izdelki. Vprašajte še natančneje: Kdo gleda to oddajo? Kaj želijo oglaševalci prodati? Kako se počutiš ob gledanju tega oglasa?

4. Otroka navdušite za ustvarjanje in ne le gledanje.

Če otrok vidi nekaj zanimivega, ga spodbudite, da se nauči nekaj o videnem z iskanjem po spletu ali branjem knjige. Da bi ugotovil, ali je program sporočal resnico, lahko izvede eksperiment ali vpraša učitelja v šoli. Da bi dobil dodatne informacije, lahko napiše pismo na televizijsko postajo ali producentu.

5. Ugotovite, kaj je za otroka resnično.

Težko je vedeti, kaj otrok misli o videnem, če ga ne vprašate. Z vprašanji ugotovite, kako loči fikcijo od nefikcije na televiziji, kaj misli o tem, kako je najbolje razreševati konflikte, in kaj ga povezuje z liki na televiziji.

6. Imejte pripravljene predloge, ko otrok začne tarnati, da mu je dolgčas.

Ko je vašemu otroku dolgčas, predlagajte različne dejavnosti: pisanje kritike oddaj za šolske in druge medije ali pisma za televizijsko postajo o tem, ali mu je nekaj všeč ali ne. Pomagajte otroku, da oblikuje svoj seznam dejavnosti namesto gledanja televizije. Tudi sami naredite tak seznam!

7. Naj vaša družina za nekaj časa prekine z gledanjem televizije.

Odločite se, da boste preživeli teden brez televizije. Med družinskimi počitnicami lahko naredite eksperiment, v katerem se odrečete gledanju programov, ki jih običajno gledate. Pogovorite se z družinskimi člani o takšni izkušnji. Pogovorite se o medijskih navadah družinskih članov.

8. Naj se vaš otrok giblje.

Če gledanje televizije ali druge medijske dejavnosti zmanjšujejo otrokove fizične dejavnosti, postavite nove rutine, da ga spodbudite h gibanju.

 

Povzeto iz Priporočil za varno uporabo avdiovizualnih medijskih vsebin


Nazaj na vse novice