X

Teme

Otroci in mediji

Energijske pijače niso za otroke, pika!

Poznate pijačo Prime za katero so inšpektorji Uprave za varno hrano nedavno izrekli prepoved prometa, ker vsebuje sestavino L-teanin, ki v brezalkoholnih pijačah ni dovoljena?

Po zaslugi intenzivnega oglaševanja vplivnežev je namreč ta energijska pijača namreč postala tako trendovska, da jo šolarji in najstniki naenkrat želijo za vsako ceno, v ZDA pa po visokih cenah trgujejo celo s praznimi steklenicami Prime.

Pijačo Prime je zasnoval ameriški medijski vplivnež Logan Paul v sodelovanju z raperjem in boksarjem KSI in je bila lansirana leta 2022 z intenzivno marketinško kampanjo. Vplivna Youtuberja KSI in Logan Paul, ki dosežeta milijone ogledov, sta v verigi supermarketov v Združenem kraljestvu konec lanskega leta povzročila pravi kaos. Cena njunega izdelka na spletu pa je poskočila.

Evforija in posledice promoviranja  vplivnežev so letos dosegle mladino pri nas. Uprava za varno hrano, NIJZ in Zveza potrošnikov Slovenije so se lotili analiz, da je pijač »kofeinska bomba«, pa je razvidno že iz označb na ameriških označbah te pijače. Ena pločevinka vsebuje 200 miligramov kofeina, kar pomeni, da 40 kilogramski otrok z zaužitjem ene pločevinke preseže še varen vnos za 66 odstotkov. Na slovenski označbi tega podatka sploh ni, so ugotovili v Zvezi potrošnikov Slovenije. Prime je tako bistveno bolj bogat s kofeinom kot druge pijače na našem trgu, ki v povprečju vsebujejo okrog 80 miligramov kofeina v pločevinki.

In čeprav proizvajalec navaja, da je pijača namenjena populaciji nad 18 let, je blagovna znamka postala statusni simbol predvsem med šolarji, promovira pa se zlasti Youtube, ki je priljubljen pri mladostnikih.

Podobni izdelki, novi pristopi

Energijske pijače so se od prvih tovrstnih izdelkov hitro širile. Prva energijska pijača se je pojavila v ZDA leta 1949, v Evropi so bile prvič predstavljene leta 1987, nato pa so se razširil po vsem svetu, še posebej po lansiranju Red Bulla leta 1997. Od takrat se je trg energijskih pijač dramatično povečal z različnimi blagovnimi znamkami, ki so bile predstavljene po vsem svetu. Letna prodaja energijskih pijač v 160 državah sveta je leta 2013 presegla 5,8 milijarde litrov.

Povečanje uživanja energijskih pijač se je v zadnjih dveh desetletjih dramatično povečalo, še posebej med najstniki in mladimi odraslimi.

undefined

By AlienFood - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55825536

Je Prime sploh energijska pijača?

Obstajata dve vrsti pijač Prime: Prime Hydration in Prime Energy. Prime Hydration ni energijska pijača (je športna pijača), saj ne vsebuje kofeina niti sladkorja. Namesto tega je sladkana z aspartamom. Njihov drugi izdelek, Prime Energy pa je klasična energijska pijača. Vsebuje 200 mg kofeina, kar je primerljivo z dvema skodelicama instant kave (skodelica vsebuje približno 100 mg kofeina).

Ste vedeli?

Najdemo ga lahko v:

- žvečilnem gumiju,

- brezalkoholnih in določenih alkoholnih pijačah

- v različnih omakah in namazih,

- v slaščicah,

- v čokoladah,

- v džemih,

- v sadnih in aromatiziranih jogurtih,

- v sadno-zelenjavnih pripravkih,

- v prehranskih dopolnilih, pa tudi v zdravilih.

Lahko se prodaja tudi v obliki namiznih sladil, kot prašek, tableta ali tekočina.

In zakaj je postala takšna uspešnica?

Odgovor se skriva v razlagi osebnosti Logan Paul in KSI. Sta vlogerja oziroma vplivneža. Prvi ima več kot 23, drugi pa 24 milijonov naročnikov na YouTubu.

Vlogerji in drugi influencerji objavljajo na internetu z namenom služenja denarja, zlasti tisti, ki živijo od objav. To delajo tako, da promovirajo izdelke, ki jih dobijo v dar ali pa jih podjetja plačajo za to, da jih omenjajo in predstavljajo njihove izdelke, na portalu MiPi smo o tem modelu delovanja tudi že pisali. Da gre za oglasne vsebine, bi nas morali opozoriti, kar pa počnejo le redki med njimi. Še več, pogosto izdelke oglašujejo tako, da to zelo težko prepoznamo (npr. izdelek v ozadju).

V plačanih objavah vlogerji ne bodo navedli slabosti, ali pa bodo omenili le nepomembne slabosti izdelka z namenom vzbujanja učinka nepristranskosti. Ker imajo med gledalci določen ugled, jim veliko gledalcev zaupa in kupi ta izdelek, saj so prepričani, da je izdelek predstavil s svojega vidika kot uporabnik. Izdelek pa je lahko bistveno slabši, kot ga je influencer predstavil, ali pa ima lastnost, ki te bo motila. Po nakupu si lahko zaradi tega razočaran. Če vloger označi, da gre za oglasno vsebino, potem veš, da je lahko pri predstavitvi pristranski in se lahko o izdelku pozanimaš pri neodvisnih virih (npr. straneh, ki testirajo izdelke.).

Zdravstveni vidik uživanja energijskih pijač

Energijske pijače so agresivno tržene s trditvijo, da dajejo energijski dvig in izboljšujejo telesno in kognitivno zmogljivost ali pozitivno vplivajo na učinkovitost vadbe pri različnih športnih dejavnostih, vendar so raziskave, ki podpirajo te trditve, omejene[1]. Zasnovane so tako, da dajejo pivcu "energijski dvig" s kombinacijo stimulansov in energijskih spodbujevalcev, glavna sestavina večine energijskih pijač pa je kofein.

Dejansko je bilo preko raziskav z njihovim uživanjem povezanih več škodljivih učinkov na zdravje.[2] Čeprav je kofein za odrasle v zmernih količinah varen za uživanje, prevelike količine lahko povzročijo zdravstvene težave, ki se gibljejo od blagih (tresenje, anksioznost) do resnih (hitri srčni utrip, dehidracija, celo smrt v ekstremnih primerih).

Zlasti pri otrocih in mladostnikih pa so pri uživanju energijskih pijač možne škodljive zdravstvene težave, saj njihove sestavine negativno vplivajo na različne dele telesa. Otroci so še posebej občutljivi na učinke kofeina, saj ne poznamo varne količine vnosa kofeina za otroke, mlajše od 12 let.

https://nijz.si/wp-content/uploads/2023/03/Energijske-pijace_infografika-01-1024x536.png

NIJZ

Več o tem si lahko preberete tudi v NIJZ zgibanki s ključnimi informacijami o energijskih pijačah in usmeritvami za pogovor z mladimi, ki je v prvi vrsti namenjen strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju, zanimiv pa bo tudi za starše in vse, ki jih ta tematika zanima.

Povzeto po:

- ZPS, https://www.zps.si/nasveti-in-vodniki/sladilo-aspartam-na-preizkusnji-ali-sodi-med-skodljive-snovi-2023-07-18

- Safe.si, https://safe.si/napotek/ne-verjemi-vsemu-skrito-oglasevanjehttps://www.standard.co.uk/news/uk/prime-energy-drink-asda-aldi-expensive-wakey-wines-logan-paul-ksi-b1050816.html

- NIJZ


[1] Alford C, Cox H, Wescott R. The effects of red bull energy drink on human performance and mood. Amino Acids

[2] Smit HJ, Rogers PJ. Effects of ‘energy’ drinks on mood and mental performance: critical methodology. Food quality and preference.


Nazaj na vse novice