X

Teme

Neprimerne vsebine

Ugrizni se v sovražni jezik!

Decembra je Služba Vlade RS za digitalno preobrazbo pričela z odmevno kampanjo z imenom »Ugrizni se v sovražni jezik!« V sodelovanju z znanimi športniki so pripravili niz posnetkov, ki jih lahko vidimo na različnih družabnih omrežjih. Prav tam se namreč velikokrat razplamti sovražni govor, tisti, ki se v sovražni jezik »ne ugriznejo«, pa se pogosto skrivajo za lažnimi imeni oziroma profili.

ugrizni se v jezik

Kampanja »Ugrizni se v sovražni jezik!« ljudi tako ozavešča o nesprejemljivosti sovražnega in žaljivega govora, ki je v zadnjih letih tudi pri nas doživel velik porast.

ugrizni se v jezik

V videih protagonist, ki pooseblja družbena omrežja, znane slovenske športnice in športnike sooča z njim namenjenimi sovražnimi in žaljivimi zapisi na družbenih omrežjih. Ti se iz različnih razlogov pogosto srečujejo s sovražnim govorom. V posnetkih med drugimi lahko vidimo nogometaša Markosa Tavaresa, paraolimpijko Tanja Cerkvenik, smučarskega skakalca Ceneta Prevca, rokometašico Barbara Lazović in odbojkaša Janija Kovačiča..

Marcos Tavares   Jani Kovačič

Cene Prevc   Tanja Cerkvenik

V kampanji so v gledalcih želeli vzbuditi občutek tesnobe ob poslušanju zmerljivk in sovražnega govora, kar sicer čutijo žrtve sovražnega govora.

O posledicah sovražnega govora smo tudi na portalu MiPi večkrat pisali. Pojem »sovražni govor« pa sicer zajema vse oblike izražanja, ki širijo, spodbujajo, promovirajo ali opravičujejo rasno sovraštvo, ksenofobijo, antisemitizem ali druge oblike sovraštva, ki temeljijo na nestrpnosti, vključno z nestrpnim izražanjem agresivnega nacionalizma in etnocentrizma, diskriminacijo in sovražnostjo do manjšin, migrantov in oseb priseljenskega porekla.

Povzeto po: Službi Vlade RS za digitalno preobrazbo


Nazaj na vse novice