X

Teme

Medijska pismenost

#VednoPreveriVir – evropski medijski regulatorji pred evropskimi volitvami o pomenu kritičnega mišljenja in prepoznavanju lažnih novic

Vseevropska ozaveščevalna kampanja opozarja na tveganja, poudarja pomen kritičnega razmišljanja in prinaša praktične nasvete, kako prepoznati in se spoprijeti z dezinformacijami. Njeno glavno orodje je video, ki se bo v jezikovno prilagojenih različicah predvajal v vseh članicah Evropske unije. Ogledate si ga lahko na spletnih straneh Evropske komisije, ERGE, skupine evropskih regulatorjev za avdiovizualne medijske storitve, Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS, uporabniki spletnih platform ga ne boste spregledali na družbenih omrežjih, medtem ko bo v jezikovno prilagojenih različicah na voljo tudi gledalcem medijev, kot sta televizija in radio.

 

 

Agencija se skupaj s portalom za medijsko in informacijsko pismenost MiPi pridružuje ozaveščevalni kampanji Komisije in ERGE, ki pred evropskimi volitvami v svetu dezinformacij in manipulacij z informacijami opozarja na pomen kritičnega premisleka in zadržanosti pri deljenju nepreverjenih, predvsem uredniško neoblikovanih vsebin, ki jih najdemo na spletu. Gre za naslednjega v nizu evropskih ukrepov za povečanje ozaveščenosti o tveganjih dezinformacij in tujih manipulacij pred evropskimi volitvami.

Dezinformacije so dokazljivo lažne ali zavajajoče informacije, ki so ustvarjene, predstavljene in razširjene z namenom zavajanja ali doseganja ekonomske ali politične koristi in ki lahko povzročijo javno škodo. Med dezinformacije ne sodijo: zavajajoče oglaševanje, napake pri poročanju, satira in parodija, jasno označene mnenjske novice in komentarji.

Napačne informacije (ang. misinformation) so nenamerne napačne informacije, ki jih nekdo širi v dobri veri brez škodljivega namena, vendar pa vseeno lahko povzročijo škodo.

Zlonamerne informacije (ang. malinformation) so informacije, ki temeljijo na dejstvih, vendar so vzete iz konteksta in enostransko predstavljene. Posledično so zavajajoče in zato potencialno škodljive.

 

K sodelovanju je pristopila tudi večina ponudnikov digitalnih storitev in izdajateljev medijev. Video bodo tako evropski spletni uporabniki in gledalci lahko zasledili tudi na spletnih platformah, televizijskih in radijskih programih.

Postanite urednik za en dan – prispevajte k varnejšemu spletenemu okolju za jutri!

In tako naredite majhen korak k razširjanju kakovostnih informacij na spletu. Video lahko delite tudi prek svojih družbenih omrežij in tako prispevate k temu, da ga bo videlo čim več posameznikov. Vsi skupaj pa tako pomembno pripomoremo k ozaveščeni družbi, v kateri vsak posameznik na podlagi preverjenih informacij in dejstev sprejema odgovorne odločitve.

 

Kampanja, ki se bo do pričetka evropskih volitev odvijala pod sloganom »Zaščitite se pred manipulacijami«, prinaša ključno sporočilo demokratičnih družb o pomenu vsakega glasu v procesih odločanja. Poglejmo si, kako je to povezano s spletnim vsebinami in kako se zaščititi pred poskusi zavajanja v okolju, kjer se pogosto razširjajo nepreverjene, tudi namerno lažne in zavajajoče, informacije in kjer praviloma ne vemo, kdo stoji za njimi in kakšen je njegov interes. Vsak izmed nas je odgovoren za svoja dejanja – ta pa oblikujejo naša prepričanja, znanje, izkušnje in vplivi, ki smo jim izpostavljeni. In prav slednji se pogosto hranijo tudi z informacijami iz spletnega okolja.

Kaj je torej pomembno, da boste ravnali odgovorno:

- Bodite kritični do vsebin, ki jih vidite na spletu.

- Vedite, da sta lahko video in zvok tehnično spremenjena.

- Preverite različne vire in zaupajte zanesljivim.

- Ne delite informacij, ki jih niste preverili.

- Ne nasedajte lažnim novicam.

Ste učitelj in vas zanima več?

Komisija je objavila nov komplet orodij s praktičnimi smernicami za učitelje in vzgojitelje, vključno s praktičnimi predlogi, ki vam bodo pomagali razložiti dezinformacije in manipulacijo z informacijami učencem in mladim. Na ta način boste prispevali k opolnomočenju mladih, da bodo takšne zavajajoče in lažne informacije prepoznali in se z njimi tudi lažje spopadli.

Več koristnih informacij je na voljo tudi na:

- Spletnih straneh države, kot na primer kampanja #UstavimoDezinformacije.

- Na portalu MiPi v brskalnik vpišite besedo »dezinformacije« in med zadetki preberite, v katerih oblikah vse se dezinformacije lahko pojavijo.

 


Nazaj na vse novice