X

Teme

Medijska pismenost

Spletni velikani skupaj proti napačnim informacijam o koronavirusu

Nekatera globalna tehnološka podjetja in družbeni mediji so sporočili, da skupaj sodelujejo v boju proti lažnim informacijam, ki se po spletu širijo o koronavirusu. Facebook, Google, Linkedin, Microsoft, Reddit, Twitter in Youtube so 16. marca 2020 v zvezi s tem objavili skupno izjavo.

logotipi

Skupna izjava navedenih podjetij je bila objavljena v času, ko številne države zaostrujejo ukrepe za zajezitev širjenje koronavirusa, in ko so razmere za širjenje dezinformacij in teorij zarote v povezavi z virusom toliko bolj ugodne. Da se ne borimo zgolj z epidemijo, temveč tudi z »infodemijo«, je že sredi februarja na varnostni konferenci v Münchnu poudaril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tudi zato se je Google še pred dogovorom z ostalimi tehnološkimi podjetji povezal s SZO in posledično v svojem iskalniku na vrh postavlja napotke in sveže informacije s strani SZO. Youtube, ki je v lasti Googla, prav tako uporabnike usmerja na video vsebine relevantnih zdravstvenih ustanov, Googlov iskalnik in zemljevidi pa ponekod prikazujejo tudi podatek, ali je določena šola ali storitev trenutno zaprta zaradi izbruha epidemije.

Ostali tehnološki velikani so napovedali, da se bodo prav tako borili proti dezinformacijam o koronavirusu ter tako npr. pri iskalnih rezultatih in novicah v ospredje postavili verodostojne informacije in informacije vladnih ter drugih priznanih ustanov. Na ta način bodo skušali zagotoviti, da bodo ljudje prejemali vitalno pomembne in točne informacije ter da bodo lahko zaupali vsebinam, ki jih spremljajo na spletu. Tam se poleg ostalih napačnih informacij pojavljajo tudi npr. zavajajoči oglasi in objave o domnevno uspešnih homeopatskih zdravilih za koronavirus. Twitter je npr. s svojega omrežja umaknil lažen profil, ki naj bi pripadal neki bolnišnici in prek katerega so se objavljale netočne informacije o koronavirusu.

Facebook je sporočil, da omejuje napačne informacije in škodljive vsebine o virusu, med drugim z ukinjanjem plačanih objav, katerih namen je ustvarjanje panike ali povečanje prodaje z okoriščanjem s pandemijo (npr. na račun pomanjkanja ali počasne dobave zaščitnih mask).

Slovenskim uporabnikom, ki v Facebookov iskalnik vtipkajo pojem »coronavirus«, se na vrhu rezultatov pojavi obvestilo s povezavo na najnovejše informacije Ministrstva za zdravje Republike Slovenije o zaščiti pred virusom in informacijami za preprečevanje širjenja virusa.

V tem času je še toliko bolj kot sicer pomembno kritično vrednotenje novic in informacij, ki jih prejmete na spletu. Posebej bodite pozorni na vir posamezne informacije in na dejstvo, da lahko tudi vaši prijatelji, ki jim sicer zaupate, nehote širijo nepreverjene informacije.

Informacije v zvezi s koronavirusom je zato priporočljivo pridobivati na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje, portala GOV.SI in Svetovne zdravstvene organizacije.


Nazaj na vse novice