X

Teme

Medijska pismenost

Samodejno podnaslavljanje TV programskih vsebin – pilotni projekt za večjo dostopnost osebam z okvaro sluha do medijskih vsebin

Ministrstvo za kulturo, Fakulteta za računalništvo in informatiko ter Radiotelevizija Slovenija so sklenili tristransko pogodbo za izvedbo pilotnega projekta "Samodejno podnaslavljanje televizijskih programov".

Samodejno podnaslavljanje bo osebam z okvaro sluha omogočilo spremljanje televizijskih programov in storitev ter uresničevanje pravice do obveščenosti in večje socialne vključenosti. Cilj projekta je sprotno ustvarjanje podnapisov v informativnih, kulturnih, športnih in drugih televizijskih oddajah z uporabo samodejne razpoznave slovenskega govora v realnem času oziroma z minimalnim zamikom med govorom in prikazom pripadajočih podnapisov.

Osebam z okvaro sluha bo tako omogočeno spremljanje televizijskih programov javne televizije kot tudi programov komercialnih televizij in drugih avdiovizualnih medijskih storitev. V naslednji fazi pa bo sledil razvoj mobilne aplikacije, ki bo omogočal prepoznavo slovenskega govora v realnem času, kar bo gluhim in naglušnim olajšalo vključevanje v različne življenjske in delovne procese. Več o projektu na povezavi.


Nazaj na vse novice