X

Teme

Medijska pismenost

Preživljanje prostega časa doma je lahko zanimivo in poučno

Obisk kinodvoran, gledališč, knjižnic in muzejev zaradi epidemije novega koronavirusa trenutno ni mogoč, prav tako je omejeno gibanje na prostem in izvajanje športnih aktivnosti. Zaradi tega se mnogi starši soočajo z izzivom, kje in kako poiskati in izbrati primerno razvedrilo za svoje otroke. Slednji imajo namreč, potem ko se vsakodnevne šolske obveznosti pouka na daljavo zaključijo, precej prostega časa, ki ga namenijo tudi vsebinam na televiziji, internetu ali računalniškim igram. Staršem, ki se sprašujejo, kje za svoje otroke poiskati primerne vsebine in aktivnosti na različnih medijskih platformah, so lahko v pomoč tudi naslednji predlogi. 

otrok za računalnikom

Svetovni splet ponuja kar nekaj možnosti za ogled gledaliških predstav, koncertov in športnih vadb, medtem ko si lahko najmlajši otroci preko spleta ogledajo tudi lutkovne predstave ali prisluhnejo pravljicam. Zapolnitev prostega časa ponujajo nekateri televizijski programi, ki ponujajo posamezne razvedrilne in izobraževalne vsebine, posebej prilagojene otrokom.

Ogled filma v družinskem krogu je namesto z obiskom kina mogoč bodisi preko televizijskega zaslona, bodisi preko računalnika ali tablice. Najprej je, seveda, treba izbrati film, zanimiv za skupen ogled tako otrokom kot staršem. O vsebini filma ali serije se je mogoče pozanimati prek različnih virov in tako izbrati vsebino, primerno za otrokovo starost. Eno izmed orodij, ki so lahko pri tem v pomoč, je tudi Gledoskop, sistem za razvrščanje in označevanje zlasti tistih programskih vsebin, ki se predvajajo v slovenskih televizijskih programih. Starše, otroke, vzgojitelje in druge ta namreč med drugim opozarja, ali vsebina vsebuje prizore, ki so lahko za določeno starostno skupino gledalcev neprimerni. 

Po ogledu filma morda ne bo odveč, če se s člani družine pogovorite, izmenjate mnenja o temi ali vprašanjih, ki jih je film obravnaval, tako da ogled filma ne bo le zabavna pač pa tudi izobraževana izkušnja tako za starše in otroke.

Nekaj zanimivih in zabavnih, pa tudi poučnih trenutkov sicer staršem in otrokom lahko prinese skupno igranje računalniških iger. Veliko staršev je zaskrbljenih zaradi časa, ki ga njihovi otroci namenijo igranju računalniških iger, poleg tega pa se sprašujejo, ali so te igre nasilne, koristne, in kako vplivajo na otroke. Odgovore na ta in podobna vprašanje je mogoče dobiti tudi tako, da vašega otroka prosite, naj vas poduči o pravilih izbrane računalniške igre, da se lahko skupaj predata dogodivščinam igre. Na takšen način si boste pridobili otrokovo zaupanje, hkrati pa pridobili kakšen argument ali dva, ko se bo treba odločiti o primernosti določene računalniške igre.

V nadaljevanju je navedenih še nekaj konkretnih predlogov, ki so lahko v pomoč:

  1. Na programu Televizija Slovenija 1 si lahko otroci med tednom vsako jutro ob 9. uri v živo ogledajo oddajo Izodrom, ki je pripravljena kot učni pripomoček v teh posebnih razmerah, ko poteka učenje od doma. Oddaja je pripravljena v sodelovanju z MIZŠ in Zavodom za šolstvo, posamezne vsebine iz oddaje pa so dostopne tudi na spletni strani oddaje Izodrom
  2. Slovenski filmski ustvarjalci v času razglašene epidemije v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, Bazo slovenskih filmov in Filmoteko omogočajo brezplačen ogled slovenskih filmov. Spored dopolnjujejo vsak ponedeljek in četrtek, med izbranimi vsebinami pa je tudi nabor filmov za otroke in mladino. Povezava: https://bsf.si/sl/novice/vsi-filmi-doma/.
  3. Prav tako nekatere galerije in muzeji omogočajo ogled svojih zbirk na spletu: Narodna galerija preko virtualne galerije, Moderna galerija pripravlja spletne aktivnosti, ki omogočajo dostop do njihovih razstav, stalne zbirke in dodatnega programa, Slovenski etnografski muzej pa je na enem mestu pripravil več kot 25.000 digitalnih vsebin, ki jih ponuja. Lahko se odločite tudi za virtualni vstop v katerega izmed svetovnih muzejev.

    Za najmlajše pa so na spletni strani MMC RTV Slovenija na voljo tudi  posnetki predstav Lutkovnega gledališča Maribor. Če v iskalnik na MMC RTV Slovenija vtipkate iskalno geslo »lutkovna predstava«, vam bo na voljo še več drugih lutkovnih predstav. Na svoji spletni strani ponuja ogled predstav Lutkovno gledališče Ljubljana, prav tako pa posnetke predstav in lutkovnih delavnic ponuja Hiša otrok in umetnosti.  


Nazaj na vse novice