X

Teme

Medijska pismenost

Medijska pismenost je kompetenca

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS je sodelovala na nedavnem dogodku Zveze bibliotekarskih društev Slovenije, ki je v okviru Sekcije za mladinsko knjižničarstvo organizirala posvetovanje, namenjeno medijski pismenosti. Na posvetu je sodelovalo več strokovnjakov s tega področja, ki na različne načine in z mnogoterimi pristopi ter orodji pomembno prispevajo k stopnji ozaveščenosti širše javnosti o pomenu kritične ter premišljene uporabe medijskih vsebin in informacijskih tehnologij. Predstavljeni so bili posamezni projekti, ki si vsekakor zaslužijo pozornost, spremljanje ter njihovo uporabo s strani medijsko pismenega uporabnika sodobnih medijev in informacijskih tehnologij.

letak Semaforjev utrip

Obravnavane teme so ponudile širok nabor koristnih informacij s področja razumevanja fenomena medijskega opismenjevanja, pa tudi veliko konkretnih napotkov za varno uporabo sodobnih tehnologij. Če vas torej zanima, kaj je medijska pismenost in zakaj v javnem diskurzu vse pogosteje slišimo tudi druga poimenovanja, kot so digitalna, informacijska, internetna ali algoritemska pismenost, slišati pa je tudi veliko o medijski vzgoji in zakaj je kritično mišljenje danes tako zelo pomembno ter nenazadnje, kako in katere vire izbrati v današnji poplavi informacij ter kam se obrniti po pomoč v primeru, da se sami znajdete v vlogi žrtve na internetu ali da tam zasledite problematične vsebine, vabljeni k branju javno objavljenih gradiv, ki so pospremila dogodek. 

Najdete jih v publikaciji SeM@FoR, ki je izšla ob tej priložnosti in kjer poleg številnih zanimivih tem lahko preberete tudi vsebinske povzetke razpravljavcev ter predstavitve njihovih projektov, med drugim tudi prispevek agencije in predstavitev projekta MiPi.


Nazaj na vse novice