X

Teme

Medijska pismenost

Kaj se bo dogajalo z družbenimi omrežji in v družbenih omrežjih v naslednjih letih

Se še spomnite, kdaj in zakaj ste si ustvarili račun na Facebooku, Instagramu, ali Linkedinu? Kaj pa vaši otroci, kje si oni ustvarjajo račune? Družbene medije po vsem svetu uporablja krepko več kot polovica prebivalstva. Že leta 2021 jih je uporabljalo več kot 4,3 milijarde ljudi, takrat je bilo prebivalcev planeta še 7,8 milijarde. Napovedi so, da se bo število ljudi na družbenih omrežjih do leta 2027 povečalo na 6 milijard.

Prav zato smo se na MiPiju odločili pripraviti serijo člankov, v katerih boste našli vse ključne podatke, trende in napovedi. Katera so najbolj priljubljena družbena omrežja v Sloveniji, in katera po vsem svetu? Kam se trenutno seli največ mladostnikov in kako se prilagajo aplikacije in platforme. Kakšne so globalne napove, kaj se bo na omrežjih dogajalo in kako se bodo te prilagajale v iskanju prihodka in večanju prodaje in dobička. Začenjamo s Slovenci in omrežji.

Slovenci in omrežja

Leta 2027 naj bi delež mesečno aktivnih uporabnikov družbenih omrežij v Sloveniji dosegel skoraj 80 odstotkov prebivalstva. To pomeni več kot milijon 600 tisoč ljudi. Lani je bilo uporabnikov omrežij 9 odstotkov manj, ali 1.429.000 prebivalcev Slovenije, kažejo podatki statista.com.

Facebook ima vodilno spletno mesto družbenih medijev v Sloveniji s skoraj 80 % deležem vseh obiskov. Po številu obiskov je bil v Sloveniji aprila letos na drugem mestu Twitter z 8,8 % obiskov družbenih omrežij. Sledijo mu Instagram s skoraj 6 %, ter Pinterest z blizu 5 %.

Vir: Statcounter

A število obiskov je le en podatek. Obstajajo baze podatkov, ki zbirajo številke iz oglaševalskih virov lastnikov omrežij. Ena od takih baz podatkov o številu uporabnikov omrežij, ki smo jo uporabili, kaže, da je po Metinih oglaševalskih virih imel Facebook v začetku leta 2022 v Sloveniji 945 tisoč uporabnikov. Instagram je imel uporabnikov 679 tisoč, od tega je bilo 16,2 odstotka uporabnikov žensk, starih od 25 do 34 let.

LinkedIn je sodeč po Datareportal v poročilu Digital 2022: Slovenija imel v začetku lanskega leta 400 tisoč članov. Njihovo število naj bi do leta 2027 naraščalo po 4 odstotke na leto, tako naj bi bibaza uporabnikov LinkedIna leta 2027 znašala skoraj pol milijona. Snapchat je imel v Sloveniji lani blizu 400 tisoč uporabnikov, Twitter pa 145 tisoč.

In Tik tok? Datareportal o TikToku ne poroča. Po drugem viru informacij ima okoli 46.000 registriranih uporabnikov, največ, 65 %, jih je starih do 24 let.

Vir: start.io

Ena petina generacije Z, kamor štejemo mlade, med 10. in 25. letom, preživi več kot pet ur na dan na TikToku. To ni podatek za Slovenijo, tako kaže raziskava med mladimi na ameriških tleh, ki sta jo izvedla getWizer in Joy Ventures, specializirani platformi za raziskavo potrošniških navad. Ugotavljajo tudi, da se generacija Z zbuja s Snapchatom in zaspi s TikTokom, ki povzroča močno odvisnost od družbenih medijev. Da omrežja vplivajo na pomanjkanje spanca, so potrdili mladi sami tudi pri nas, v nedavni raziskavi, ki jo med osnovnošolsko in srednješolsko mladino opravil Safe.si.

O posledicah naraščanja priljubljenosti TikToka in drugih omrežij, kjer kraljujejo kratki videoposnetki, ter o vseh trendih, ki jih prinaša uporaba družbenih omrežij po svetu, vabljeni k branju prihodnji teden. 


Nazaj na vse novice