X

Teme

Medijska pismenost

Je čas za omrežja, ki šolarjem omogočajo sporočanje izključno pozitivnih misli?

Aplikacija, ki je v Združenih državah Amerike ta hip vse bolj priljubljena, omogoča pošiljanje zgolj pozitivnih vnaprej pripravljenih sporočil. Gre za GAS, ki je hipoma postala tudi največkrat prenesena aplikacija med srednješolsko populacijo v ZDA v zadnjih tednih.

GAS ima milijon dnevno aktivnih uporabnikov in pridobiva po 30.000 uporabnikov na uro, kljub temu, da trenutno sploh še ni na voljo v celotnih ZDA, le v 12-ih zveznih državah, prav tako je še ni možno uporabljati nikjer drugje po svetu. Gas je soustvaril nekdanji produktni vodja iz podjetja Facebook, poročajo ameriški mediji.

GAS  izhaja iz internetnega slenga in pomeni »osebo, ki se zelo trudi, da bi na nekoga naredila vtis.«

Glavna prednost tega družabnega omrežja v primerjavi z drugimi, kot so Facebook, Instagram, TikTok, je pozitivna naravnanost, saj ne omogoča blatenja in negativnih opazk.

Kaj torej omogoča? 

GAS je namenjen srednješolcem. Prek anket omogoča pošiljanje anonimnih pohval svojim prijateljem in sošolcem. Ko uporabnik sinhronizira svojo lokacijo in stike z aplikacijo, lahko prek ankete anonimno glasuje za svojega prijatelja, ki ga ima med stiki, anketa pa se osvežuje vsako uro. Možne so pohvale, pozitivne opazke, pa tudi izpovedi ljubezni. Osebi, ki prejme veliko pohval, aplikacija v osebni nabiralnik pošlje ikono plamena in ji tako polepša dan. To naj bi mladim v poplavi družbenih in lepotnih pritiskov pomagalo k boljšemu duševnemu zdravju in samozavesti. Aplikacija tako ne omogoča, da bi pisali svoj tekst ali sporočila drugi osebi. 

Sedanje generacije osnovnošolcev in srednješolcev odraščajo v dobi družabnih omrežij z vsemi posledicami, ki jih te prinašajo. O tem smo na portalu MiPi večkrat pisali. Vse kaže, da razvoj dogodkov ne vodi v »ugašanje« omrežij ali prisotnosti mladih tam. Če je nastanek omrežij, kjer se bodo mladi počutili bolje, kjer bodo videli, da obstajajo ljudje, ki jih občudujejo, ena od poti do izboljšanja razmer in vpliva, ki jih ima dogajanje na omrežjih, to lahko prepoznamo kot dobrodošlo novost.

Vsekakor pa velja, ko in če bo ta aplikacija dostopna tudi na evropskih tleh, njene specifike spremljati. GAS res zveni varnejši za uporabo za najstnike v smislu vpliva na psihološko sliko, še vedno pa ostajajo tehtna vsa opozorila, ki veljajo za varno rabo spleta in aplikacij nasploh.

Povzeto po:

https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2022-10-21/is-the-gas-app-free-new-social-network-is-a-hit-in-high-schools

https://www.thetealmango.com/technology/gas-app-everything-about-the-viral-social-media-app/

Marketing Magazin


Nazaj na vse novice