X

Teme

Medijska pismenost

Globalni teden medijske in informacijske pismenosti 2019

Globalni teden medijske in informacijske pismenosti, ki poteka pod okriljem Unesca, relevantnim deležnikom odpira prostor za pregled napredka na področju dostopnosti orodij medijske in informacijske pismenosti.

Letošnji globalni teden medijske in informacijske pismenosti je že sedmi po vrsti in bo potekal v času med 24. in 31. oktobrom z naslovno temo Medijsko in informacijsko pismeni državljani: informirani, angažirani in opolnomočeni. Državljanom v digitalni dobi medijska in informacijska pismenost daje ključne kompetence za doživljenjsko učenje na različnih področjih življenja. Te kompetence jim omogočajo razumeti nevarnosti dezinformacij, sovraštva in družbene izključenosti. Poleg tega krepijo ustrezen družbeni in medkulturni dialog, ki je možen in se promovira skozi svobodne, neodvisne in pluralne medije ter informacijske sisteme, zavedanje raznolikosti pa lahko obogati posameznikovo dojemanje sveta in njegovo razumevanje ostalih v skupnem okolju. Opolnomočenje državljanov, zlasti mladih, starejših in marginaliziranih družbenih skupin, s kompetencami medijske in informacijske pismenosti omogoča pravičnejšo slišnost različnih glasov, digitalno vključenost in boljše priložnosti tudi za omenjene družbene skupine.

letak za globalni teden medijske in informacijske pismenosti

Globalni teden medijske pismenosti spodbuja zainteresirane deležnike k organizaciji dogodkov in aktivnosti v času globalnega tedna medijske in informacijske pismenosti. Organizatorji lahko svoj dogodek registrirajo na spletni strani Globalnega tedna medijske pismenosti.

Medtem ko bo globalni teden medijske pismenosti potekal konec oktobra, se njegova uvodna konferenca odvija v tem tednu v Götenborgu. Ta se osredotoča predvsem na raziskovalne in praktične vidike medijske in informacijske pismenosti kot eno ključnih veščin v življenju posameznikov.


Nazaj na vse novice