X

Teme

Medijska pismenost

Danes srečanje partnerjev MiPi - mreža partnerjev portala MiPi je vse večja

Današnje srečanje partnerjev portala MiPi, ki je potekalo na sedežu Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije je minilo predvsem v luči predstavitve novih pristojnosti Agencije, ki je skladno z Zakonom o izvajanju Uredbe (EU) o enotnem trgu digitalnih storitev prevzela delo Koordinatorja digitalnih storitev. Večina držav članic EU je tako kot Slovenija pristojnost koordinatorja digitalnih storitev podelila regulatorjem področij elektronskih komunikacij oziroma medijev. Agencija bo med drugim nadzirala spoštovanje izvajanja uredbe pri ponudnikih posredniških storitev s sedežem v Sloveniji, podeljevala status zaupanja vrednega prijavitelja, potrjevala organe za izvensodno reševanje sporov in skrbela za usklajevanje na nacionalni ravni. 

srečanje

Hkrati obveščamo, da MiPi poslej šteje še enega partnerja več. Protokol o sodelovanju je Agencija, ki upravlja portal, podpisala z Ministrstvom za digitalno preobrazbo.

MiPi je v zadnjem letu svojega delovanja z ministrstvom sodeloval večkrat. Tako je ministrstvo sprejelo pobudo in omogočilo predstavitev portala na sejmu Informativa v letu 2023, MiPi je svoje delo predstavljal na Festivalu digitalnih spretnosti v Mariboru, nazadnje pa se je MiPi, poleg številnih drugih organizacij, kot so: policija, Društvo za nenasilno komunikacijo, Safe.si, priključil kampanji proti medvrstniškemu nasilju in sovražnem govoru na spletu, ki še vedno poteka.

Podpis protokola o partnerstvu za delovanje na teh področjih je tako logična posledica. Cilji delovanja se stikajo in stičišč je več: prizadevanje za dvig ozaveščenosti vseh starostnih skupin prebivalstva na področju informacijske in medijske pismenosti, ki nujno zaobjemata digitalno pismenost, ozaveščanje o pametni rabi novih tehnologij, razlaga njihove uporabe in trendov, ki jih nove tehnologije prinašajo, prizadevanja za vključenost vseh regij in prebivalcev v digitalno družbo, skrb za končne uporabnike vseh vrst tehnologij in storitev, ki jih sicer regulira agencija.

Prav tako je MiPi sledil tudi izraženemu interesu svojih dolgoletnih partnerjev za sodelovanje predstavnika resornega ministrstva v okviru partnerstva, zlasti zaradi pričakovanja o učinkovitem skupnem naslavljanju izzivov, ki so na področjih medijske, informacijske in digitalne pismenosti pri nas.

MiPi pozdravlja svojega novega partnerja, ki se je tudi že udeležil zadnjega srečanja partnerjev, ki je bilo tokrat prednostno namenjeno seznanitvi z novostmi s področja regulative, ki ureja digitalne storitve.


Nazaj na vse novice