X

Teme

Informacijska pismenost

Zaživel je ADMO, regionalni center za boj proti dezinformacijam

Poleti je pod okriljem Jadranskega observatorija za digitalne medije (ADMO) zaživelo spletno mesto za obveščanje o dezinformacijah, ki se širijo v hrvaškem in slovenskem digitalnem prostoru. Preverjanje dejstev in analize verodostojnosti javnih vsebin objavljata partnerja ADMO, in sicer francoska tiskovna agencija AFP, ki deluje na Hrvaškem, in Oštro v Sloveniji. Vse njegove analize in preverjena dejstva so dostopna tukaj, metodologijo za kategorizacijo preverjenih informacij pa je Oštro, ki je tudi podpisnik kodeksa mednarodne mreže za preverjanje dejstev IFCN, povzelo po metodologiji organizacije EAVI, ki je tudi MiPijev partner.

slika lupe

Foto: Freepik

ADMO je hrvaško-slovensko vozlišče za boj proti dezinformacijam, ki deluje v okviru Evropskega observatorija za digitalne medije (EDMO). ADMO vodi Univerza v Dubrovniku, poleg AFP in Oštra pa pri projektu sodelujejo še zagrebška filozofska fakulteta, fakulteta za politične vede ter fakulteta za elektrotehniko in računalništvo, nevladna organizacija Gong in spletni medij N1 Hrvaška.

EDMO je v okviru boja Evropske komisije proti širjenju dezinformacij zaživel že leta 2020, in sicer s ciljem povezati preverjevalce dejstev, strokovnjake za medijsko pismenost in akademske raziskovalce, ki si v sodelovanju z medijskimi organizacijami in spletnimi platformami prizadevajo za boljše razumevanje in analiziranje dezinformacij. Da so prizadevanja na področju dezinformacij še vedno in vse bolj pomembna, kažejo tudi dogodki, ki v zadnjih letih dodobra pretresajo svet, zanje pa je značilno tudi to, da jih spremlja zaskrbljujoča količina dezinformacij, med katerimi je vse težje krmariti. EDMO zato poleg preverjanja dejstev in spremljanja trendov na področju širjenja dezinformacij svoje delo posveča tudi usposabljanju državljanov, da bodo napačne, zavajajoče in neresnične informacije znali prepoznati in kritično ovrednotiti. Na področju medijskega opismenjevanja EDMO pripravlja tudi profile posameznih držav s pregledom aktivnosti in vanje vpetih deležnikov. Ker se bližajo volitve v Evropski parlament (junij 2024), se EDMO intenzivno pripravlja tudi na spremljanje dezinformacij, povezanih z njimi.

V okviru mreže EDMO deluje 14 nacionalnih ali večnacionalnih vozlišč, kakršno je ADMO, ki pokrivajo države članice EU in Norveško, povezujejo pa različne organizacije, ki so dejavne na področju boja proti dezinformacijam. Lokalno delovanje vozlišč je pomembno, saj se ta na tak način lažje odzivajo na kampanje dezinformacij, ki so značilne za posamezno okolje, bolje tudi poznajo medijski trg in digitalno okolje v določeni državi ali regiji, bližje so občinstvom in javnim inštitucijam določene regije, zato tudi lažje nudijo podporo pri oblikovanju politik in izvajanju različnih kampanj ozaveščanja javnosti.

Viri:


Nazaj na vse novice