X

Teme

Informacijska pismenost

Zakaj je pametno obdržati svoj pametni telefon čim dlje?

Bliža se konec leta in čas nakupovalne mrzlice, ko marsikoga premaga želja po menjavi pametnega telefona. Če ste se torej odločili, da iz takšnega ali drugačnega razloga kupite nov telefon, boste zagotovo zadovoljni z njim, še posebej če je zadnji model. Vseeno pa velja razmisliti, ali je morda razlog za nakup zgolj želja, da potešite svojo potrebo po "novem" in estetsko še bolj dovršenem aparatu.

Če želite prihraniti denar za nakup novega pametnega telefona in hkrati ne želite dodatno obremenjevati okolja z elektronskimi odpadki, razmislite  o tem, kako obdržati obstoječi pametni telefon čim dlje.

Pametni telefoni so vse dražji

Res je, da so pametni telefoni praviloma vsako leto boljši, vendar so hkrati tudi dražji. V večini primerov boste za novi visoko zmogljivi pametni telefon hitro odšteli kar spodoben kupček evrov, če pa seveda želite najboljšo izkušnjo kakšne premijske znamke ali kakšno drugo "high-end" napravo, pa se cena povzpne tudi preko 1.000 evrov.

Kako se izogniti nakupu novih in dražjih pametnih telefonov?

Vsi moderni pametni telefoni imajo skupno lastnost, da so toliko napredni, zmogljivi in kvalitetni, da bi morali zdržati dalj časa, več kot leto ali dve. Seveda je ta "čas" za vsakega uporabnika subjektivno določen, kajti eni bi telefon menjali po nekaj mesecih, drugi po dveh letih, spet tretji pa se ne želijo ločiti od njega, dokler utripa zadnja lučka na ekranu.

Praviloma je vaša naprava še vedno v odličnem stanju, če ste kupili pametni telefon v zadnjih dveh letih. Procesorji telefonov so toliko močni, da še vedno brez težav zdržijo večino današnjih nalog.

Mnogi razmišljajo o nakupu novega telefona, ko na svoji napravi začutijo znake staranja. Namesto menjave aparata, razmislite o zamenjavi baterije.

Tu žal naletimo na paradoks, namreč v nasprotju s smernicam trajnostnega razvoja in opozorilom o prekomerni obremenitvi okolja z elektronskimi odpadki, so proizvajalci menjavo baterije otežili s tem, da jo vgrajujejo v samo napravo, kar uporabnike odvrača od menjave, saj jih sili v obisk servisa in poleg stroška baterije še plačilo opravljene storitve. Če to vzamete v zakup, z menjavo baterije lahko telefone, ki se zdijo za odpis, spremenite v "nove" naprave, ki vas bodo ponovno navdušile s svojo učinkovitostjo.

Razmislite tudi o ponastavitvi telefona, ki ga bo »osvobodila« aplikacij, ki jih morda sploh ne uporabljate več. Z manjšim številom naloženih aplikacij bo telefon lahko  znova postal odziven kot ob nakupu.  

Če pa je vaš telefon resnično star in tudi njegova programska oprema že peša, ga zamenjajte, sicer pa obdržite svoj pametni telefon čim dlje.


Nazaj na vse novice