X

Teme

Informacijska pismenost

Zakaj aplikacije z Google play ali App Store niso na voljo v vaši državi?

Marsikdo je na spletu, ali po priporočilu znancev, naletel na zanimivo aplikacijo za svoj pametni telefon, nakar je pri poskusu prenosa ugotovil, da le ta ni na voljo v državi, kjer se uporabnik nahaja. Obstaja več načinov, kako do željenih aplikacij, ampak tokrat se bomo osredotočili na najpogostejše razloge, zakaj določenih aplikacij ni mogoče enostavno prenesti s spletne trgovine.

1. Razlogi razvijalca

Razvijalci prosto izbirajo med državami, kjer bo aplikacija na voljo za prenos. Pri tem je potrebno upoštevati ciljno občinstvo, jezikovne ovire, trende, potencialen profit, ipd..

2. Razlogi testiranja in lokalne nastavitve

Naprave in nastavitve in programska oprema se globalno vsaj do neke mere razlikujejo in ni zanemarljivo, da se tudi za svetovno razpoložljive aplikacije, testiranje najprej opravi lokalno.

3. Zakonske omejitve

Omejitev dostopa do nekaterih aplikacij izvira tudi iz zakonskih omejitev posamezne države ali regije. Primer so aplikacije ponudnikov iger na srečo in športnih stav.

4. Licence

Posamezne aplikacije vključujejo vsebino, ki je licencirana na posamezne države oz. je v dotični državi pravice zakupila druga pravna oseba. Primeri so knjige in video oz. pretočna vsebina.

5. Ekonomija obsega

V kolikor ima zaradi majhnega obsega posameznega trga razvijalec težave s pobiranjem naročnin oz. prispevkov, je tudi zelo verjetno, da bo posamezno državo izločil iz ciljnega seznama. Slednje sicer ni relevantno pri brezplačnih aplikacijah, brez možnosti nakupov znotraj aplikacije.

6. Lokalne specifike

Večji ponudniki vsebin tudi pogosto razvijejo več različic aplikacij, prilagojene posameznim trgom. Ravno zato lahko za podoben namen obstaja povsem drugačna verzija oz. celo druga za ZDA in za EU.

Prirejeno po objavi Why Some Apps Don’t Work in Your Country


Nazaj na vse novice