X

Teme

Informacijska pismenost

Windows XP umrl. Dokončno

Windows XP umrl. Dokončno

Microsoft - Windows XP je najtrdovratnejši Microsoftov operacijski sistem, ki je že večkrat umrl, a se je vztrajno vračal. Sedaj je podpore z vsemi triki vendarle konec. 9. aprila se je končala razširjena podpora za Windows Embedded POSReady 2009, ki je bil še zadnji brcajoč predstavnik legendarne linije Windows NT 5.1.

Prvikrat je Windows XP umrl 8. aprila 2014, ko se je iztekla razširjena podpora zanj. To je pomenilo, da Microsoft ni izdajal več popravkov zanj. Besedo so morali požreti, saj so celo leta 2017 še izdajali nujne popravke za velike luknje, ki so jih izkoriščali virusi. Izredne posodobitve za odpisane operacijske sisteme so dvignile veliko prahu, ker so predstavljale odklon od dotedanje politike in moralni hazard, a je na koncu prevladalo mnenje, da je treba širjenje zelo kužnih virusov onemogočiti, četudi s stisnjenimi zobmi.

Že od leta 2014 pa je znan trik, ki je omogočil nadaljevanje prejemanja posodobitev. Na istem jedru je namreč zgrajen Windows Embedded POSReady 2009, ki je namenjen uporabi v vgradnih napravah. Z majhno spremembo v registru je bilo moč prepričati Windows XP, da se predstavlja kot verzija Embedded. Slednja je do včeraj prejemala posodobitve, ker je bila v razširjeni podpori, torej je enako veljalo tudi za predrugačen Windows XP. Microsoft je sicer opozarjal, da to odsvetuje, ker vseh popravkov ne bo, saj je Windows XP obsežnejši od verzije Embedded, a trika nikoli ni onemogočil.

Windows XP ima primat najdlje podprtega operacijskega sistema. Z vsemi možnimi triki smo popravke prejemali 17 let in 7 mesecev, kar je rekord, ki ga bo težko še kdaj kaj podrlo. Po dostopnih podatkih ima okrog 2 odstotka uporabnikov interneta še vedno nameščen Windows XP.

Vir: https://slo-tech.com/novice/t743404#crta


Nazaj na vse novice