X

Teme

Informacijska pismenost

V treh mesecih smo uporabniki mobilnega telefona poslali 600 milijonov SMS sporočil in 29 milijonov MMS sporočil

Število uporabnikov mobilne telefonije v Sloveniji še nadalje raste. Kot ugotavlja Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS) v svojem zadnjem Poročilu o razvoju trga elektronskih komunikacij za prvo četrtletje leta 2022, je namreč število aktivnih uporabnikov mobilne telefonije naraslo že na več kot 2,6 milijona.

In kaj kaže uporaba mobilnih telefonov? V prvem letošnjem četrtletju so uporabniki mobilne telefonije opravili za skoraj pol milijarde odhodnih klicev. Poslali so malo manj kot 600 milijonov SMS sporočil. To je toliko, kot če bi vsak prebivalec Slovenije poslal 284 sporočil v treh mesecih. MMS sporočil je bilo skoraj 29 milijonov MMS sporočil. Poleg tega so v tem času mobilni operaterji zabeležili več kot podvojitev števila uporabnikov v 5G omrežjih glede na preteklo četrtletje.

Število aktivnih uporabnikov mobilnega širokopasovnega dostopa do interneta pa se je v prvem letošnjem četrtletju že zelo približalo številu prebivalstva Republike Slovenije, teh je sicer po zadnjih podatkih SURS 2.107.180. Uporabniki interneta so samo v treh mesecih prenesli skoraj 71 milijonov gigabitov podatkov.

Podatki s prvega četrtletja 2022 na področju fiksnih storitev kažejo tudi, da tržni delež priključkov z najmanj 100 Mbit/s predstavlja že več kot polovico, 53,6% širokopasovnih priključkov do interneta. Najvišji tržni delež med hitrostmi pod 100 Mbit/s, ohranjajo priključki s hitrostmi od 30 Mbit/s do manj kot 100 Mbit/s (16,5%), priključki s hitrostmi pod 30 Mbit/s pa predstavljajo zgolj še vsak peti širokopasovni priključek do interneta. Podatke za posamezna četrtletja in leta najdete sicer tudi na portalu eAnalitik.


Nazaj na vse novice