X

Teme

Informacijska pismenost

Spletno izsiljevanje s pomočjo intimnih fotografij v porastu

Naraščajoča uporaba družbenih omrežij prinaša tudi nevarnosti, na katere morajo biti uporabniki pozorni. Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT ugotavlja rastoči skrb vzbujajoč trend izsiljevanja z intimnimi fotografijami, imenovan tudi sextortion. Število prijav tovrstnih zlorab je lani doseglo rekordno številko 98, kar pa je le vrh ledene gore, saj velika večina žrtev zaradi občutljive narave tematike ne poišče pomoči.

Slika 1 Število prijav izsiljevanja (sextortion) Vir: Odzivni center SI-CERT

Žrtve, predvsem mladi moški, so najprej navezale stik z neznanci prek družbenih omrežij ali aplikacij za zmenke, kjer so bile prepričane, da komunicirajo s privlačnimi profili. Po pošiljanju intimnih fotografij pa so postale tarča izsiljevanja, kjer goljufi grozijo s širjenjem posnetkov med njihovimi prijatelji in družino, če nočejo plačati. Finančne zahteve izsiljevalcev so lahko visoke, žrtve pa se znajdejo pod hudim psihičnim pritiskom.

Slika 2 Primer izsiljevalskega sporočila Vir: SI-CERT

Na SI-CERT opozarjajo, da se izsiljevanje običajno konča, ko žrtev prekine vso komunikacijo z izsiljevalci. Prav tako poudarjajo, da ne smemo pristati na zahteve po denarju, saj izsiljevalci pogosto zahtevajo vedno večje zneske. Poleg tega svetujejo prekinitev vseh stikov z izsiljevalci ter poročanje o incidentih pristojnim organom.

Varnostni strokovnjaki opozarjajo na previdnost pri navezovanju stikov prek spleta in izogibanje izmenjavi intimnih fotografij z neznanci

Celoten prispevek si preberite na spletnih straneh Varni na internetu.

 


Nazaj na vse novice