X

Teme

Informacijska pismenost

Slabša razumljivosti nastopajočih na televiziji zaradi uporabe zaščitnih mask

Kmalu po začetku obvezne uporabe zaščitnih mask so predvsem gledalci informativnega programa začeli sporočati, da so nastopajoči na televiziji zaradi uporabe mask slabše razumljivi, opozarja varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija. Maske namreč vplivajo na razumljivost nastopajočih, saj si gledalci pri razumevanju povedanega velikokrat pomagajo tudi z branjem ustnic in obrazno mimiko govorca, ki pa je pri uporabi maske skrita. Težave gledalcev in poslušalcev, ki so povezane s slabšo razumljivostjo nastopajočih na televiziji zaradi uporabe zaščitnih mask, so izziv programskim ustvarjalcem, kako zagotaviti varno komunikacijo med novinarji in sogovorniki, ne da bi s tem škodili slišnosti in razumljivosti ter okrnili sporočilnost vsebin.

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija je zato v preteklih mesecih že apelirala na vse, ki so v produkciji zadolženi za kakovost zvoka (od snemalcev od montažerjev in tonskih mojstrov), kakor tudi na programske ustvarjalce, da te okoliščine – uporabo mask in izjav, posnetih na daljavo - v največji meri upoštevajo in jih prosila, da se pri snemanju in ozvočenju takšnih govorcev (na terenih in v studiih) posebej pazi na slišnost in razločnost povedanega.

Pritožbe gledalcev in odgovore urednikov v zvezi z omenjeno problematiko si lahko preberete v prispevku varuhinje Vidimo napihovanje mask, razumemo pa nič!.


Nazaj na vse novice