X

Teme

Informacijska pismenost

Si bil priča ali žrtev spletnega nasilja? Pogovori se s strokovnjaki na TRACeD!

Pod okriljem projekta TRACeD, ki ga izvaja Fakulteta za družbene vede, je začel delovati nov svetovalni klepet za mlade ali osebe, ki so bile priče ali celo same žrtve spletnega nasilja.

letak Trance

Klepet bo deloval dve uri dnevno med delavniki, svetovanje pa bodo nudili ustrezno usposobljeni strokovnjaki, psihologi, pravniki in pedagogi. Informacija, kdaj je klepet v posameznem tednu odprt, je na voljo v oknu klepeta. Na svetovalce se lahko anonimno in brezplačno obrnejo mladi, ki imajo izkušnjo spletnega nasilja, pa tudi učiteljice in učitelji, svetovalne delavke in delavci, ki se srečujejo s primeri spletnega nasilja.

Potem ko številni strokovnjaki že dalj časa opozarjajo na porast spletnega nasilja med mladimi, predstavlja nova storitev spletnega klepeta dobrodošlo pomoč vsem, predvsem pa mladim, ki so se znašli v primežu spletnega nasilja. 

Čeprav spletnega nasilja pogosto zaradi njegove virtualne, zato tudi »neresnične«, narave ne vidimo, to še ne pomeni, da ga ni med nami. Prav zaradi te njegove »nevidnosti« ga je v primerjavi z nasiljem v resničnem svetu še veliko težje prepoznati in se nanj odzvati.

Ponovimo: Kaj je spletno nasilje?

Spletno nasilje pomeni vsako zlonamerno in ponavljajočo se uporabo informacij ter komunikacijske tehnologije z namenom, da bi drugemu škodovali, tj. ga ponižali, dražili, zasmehovali, grozili oziroma ga na katerikoli drug način prizadeli. Ponavadi gre za dejanja v obliki:

  • anonimnih sporočil,
  • deljenja posnetkov brez privolitve,
  • sovražnega govora ali žaljenja, na primer na način razširjanja nasilnih in žaljivih komentarjev,

     

  • spodbujanja skupinskega sovraštva,
  • spodbujanja nasilnih napadov na zasebnost kot na primer: javno objavljanje osebnih podatkov ali celo prevzem identitete žrtve, vdora na zasebno elektronsko mesto, npr. elektronska pošta, profil na družbenem omrežju, v zadnjem času tudi vdor v spletne učilnice in sestanke (npr. t. i. zoombombing),
  • ustvarjanje spletnih mest, ki vsebujejo besedila ali slike na račun norčevanja iz druge osebe,
  • zalezovanja, nadlegovanja, izsiljevanja, na primer prek neposrednega sporočanja ali elektronske pošte,
  • spolnega zapeljevanja ali nadlegovanja.

Te zanima, kako lahko sam prispevaš k spletnemu okolju brez nasilja? Preberi na MiPi-ju, kjer boš našel še veliko drugih uporabnih informacij o tem, zakaj o spletnem nasilju ne smemo molčati.


Nazaj na vse novice