X

Teme

Informacijska pismenost

Pet nasvetov za varno delo od doma

V času, ko zaradi razmaha koronavirusa veliko zaposlenih delo opravlja od doma, ne bodo odveč nasveti, ki so jih pripravili na spletnem portalu Varni na internetu.

Vi

Spletni kriminalci so že dolgo tega ugotovili, da se kot najšibkejši člen v verigi zaščite pred računalniškimi vdori in zlorabami vedno znova izkaže posameznik. V teh turbulentnih okoliščinah je zato še posebej treba biti previden, da ne podležemo ti. “družbenemu inženiringu” oziroma metodam, ko napadalci od žrtve z zlorabo zaupanja pridobijo zaupne podatke.

Svetujemo vam, da vedno in dosledno spoštujete in sledite definiranim politikam vašega podjetja oziroma organizacije ter da poskrbite za ustrezno komunikacijo v vašem podjetju.

Domače omrežje

Večina domačih omrežij temelji na brezžičnem dostopu, zato zaščitite dostop do njega in omrežne naprave. Zaščita brezžičnega omrežja je ključna za zaščito vašega domačega delovnega okolja. Poskrbite za spremembo privzetega gesla vaše omrežne naprave (usmerjevalnika) ter omrežje zaščitite z močnim geslom in dostop dovolite le znanim osebam.

Gesla

Poskrbite, da bodo vsa gesla na napravah, ki jih uporabljate za dostop, kompleksna ter ustrezno dolga ter predvsem različna za vrsto storitve ali programa, ki ga uporabljate (npr. geslo za službeni računalnik ali VPN naj nikakor ne bo enako kot, npr. geslo za dostop do spletnega foruma).

Posodobitve

Poskrbite, da so vse vaše naprave in nameščeni programi, ki imajo dostop do (službenega) omrežja, redno posodobljeni. S popravki namreč odpravljate tudi varnostne luknje in tako zmanjšujete možnost zlorabe svojega računalnika in posledično (službenega) oddaljenega omrežja.
Družinski člani
Omejite dostop do naprav, ki se povezujejo v službeno omrežje vašim družinskim članom (predvsem otrokom). Ti lahko namreč nevede in ponesreči spremenijo ali izbrišejo pomembne podatke ter nehote okužijo računalnik. Podobna pravila naj veljajo tudi za službene tablice in telefone, ne puščajte jih nenadzorovano v otroških rokah.

Povzetek objave na spletnem portalu Varni na internetu


Nazaj na vse novice