X

Teme

Informacijska pismenost

Novi koronavirus obremenjuje spletno omrežje tudi po Evropi

Medtem ko se operaterji v Sloveniji trudijo zagotoviti nemoteno delovanje omrežij ter pozivajo uporabnike, naj z racionalno rabo komunikacijskih storitev tudi sami prispevajo k temu, do podobnih ukrepov in pozivov prihaja tudi na ravni Evropske unije.

Številni ljudje so namreč zaradi epidemije koronavirusa primorani od delati od doma, prav tako morajo doma izvajati šolski pouk in preživljati svoj prosti čas. Pri tem prihaja do povečane uporabe videokonferenčnih storitev in drugih spletnih storitev za pretakanje video vsebin, nadaljevank ter filmov. Tako ne preseneča, da se je močno povečal prenos podatkov in tako obremenil spletno omrežje.

Da bi v tem času v Evropi preprečili morebitne težave ali celo izpad internetnega omrežja ter ohranili njegovo zmogljivost, so se že zvrstili pozivi ponudnikom pretočnih storitev in video vsebin k sprejetju določenih omejitev. Evropski komisar Thierry Breton, pristojen za notranji trg Evropske unije, se je prejšnji teden namreč zavzel, kot je ob ključniku #SwitchtoStandard zapisal na družbenem omrežju Twitter, da naj uporabniki preklopijo na standardno in ne v visoko (HD) ločljivost, kadar ta ni nujno potrebna, da se zagotovi dostop do interneta za vse.

Pozivu so po pogovoru s komisarjem Bretonom že prisluhnili pri ponudniku omenjenih storitev Netflix in napovedali znižanje kakovosti prenosa videov, s čimer se bo tako znižala bitna hitrost. Ukrep naj bi trajal 30 dni, pri čemer pa zatrjujejo, da bo kakovost še vedno dovolj dobra, zaradi česar uporabniki ne bodo prikrajšani. Podobne ukrepe so sprejeli oziroma napovedali tudi ponudniki, kot je YouTube, pa spletni velikan Facebook z Instagramom, ter še Amazon in Disney.

Sicer pa namerava Evropska komisija v sodelovanju z Organom evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije (BEREC) redno spremljati internetni promet v državah članicah in se odzvati v primeru težav v zvezi z zmogljivostjo omrežja v luči nacionalnih ukrepov z virusom Covid-19.

 


Galerija

Nazaj na vse novice