X

Teme

Informacijska pismenost

Nobelova nagrada za poučevanje

Ena izmed pomembnih aktivnosti pri medijskem in informacijskem opismenjevanju prebivalstva so zagotovo tudi dobri učni pristopi. Global Teacher Prize je letna nagrada v višini 1 milijona ameriških dolarjev, ki jo podeli Varkey Fundacija učitelju za izjemen prispevek k poklicu. Nagrada, ki se jo je prijelo tudi ime Nobelova nagrada za poučevanje, poudarja in slavi učiteljski poklic, hkrati pa daje večje priznanje njihovemu delu po vsem svetu, ali kot je izjavil eden od članov fundacije: "Učitelje želimo promovirati kot filmske zvezdnike in spodbujati kakovost izobraževanja, da bi poudarili ogromen vpliv, ki ga imajo učitelji na naša življenja", "Poučevanje mora postati prepoznano kot najpomembnejši poklic na svetu in zasluži si priznanje".

Dr. Uroš Ocepek

Foto: Dr. Uroš Ocepek, nominirace za nagrado, Uciteljsem.si

Učitelje nominirajo stanovske organizacije iz sodelujočih držav, ocenjevanje pa izvaja Akademija Global Teacher Prize, ki jo sestavljajo ravnatelji, strokovnjaki za izobraževanje, komentatorji, novinarji, javni uslužbenci, tehnološki podjetniki, direktorji podjetij in znanstveniki z vsega sveta.

S podpisom sporazuma s Fundacijo Varkey v letu 2020 je iniciativa “Učitelj sem! Učiteljica sem!” pridobila pravico nominiranja in med najboljšimi učitelji sveta so prostor dobili tudi slovenski učitelji in učiteljice.

Superfinalisti Slovenije za leto 2022 so postali Hedvika Lopatič, OŠ Brežice, Vera Granfol, OŠ Gornja Radgona, Nermin Bajramović, OŠ narodnega heroja Rajka, Simon Purger, OŠ Polhov Gradec in dr. Uroš Ocepek, Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje, a na koncu je nominacijo za izbor Global Teacher Prize, ki bo potekal letos jeseni na podlagi glasov strokovne komisije prejel dr. Uroš Ocepek iz Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje. Zase pravi, da je vedno radoveden, mladosten in poln zagona. Morda je ravno to razlog, zakaj se je tako zelo uspel približati svojim dijakom. Profesor Ocepek, ki poučuje računalništvo, svoje učence spodbuja k sodelovanju in jih vseskozi izziva na različne načine, da bi dosegli in presegli svoje potenciale ter razvijali talente. Pri tem uporablja različne strategije, ki med mladimi vzbujajo zanimanje in povečujejo njihovo zadovoljstvo med izobraževanjem in črpanjem znanja.

Njegovo zgodbo si preberite na spletni strani Uciteljsem.si.


Galerija

Nazaj na vse novice